Opoziţia mai are nevoie de şapte voturi pentru ca moţiunea de cenzură pe care a iniţiat-o să fie votată vineri, în Parlament. Moţiunea USL "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!" a fost deja citită luni în Parlament, iar mâine urmează să fie dezbătută şi votată.
Pentru ca moţiunea să fie adoptată de Parlament este nevoie de 231 de voturi, adică jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, care este de 460.
Opoziţia are în acest moment 223 de voturi - 154 la Cameră şi 69 la Senat, iar Puterea are 210 voturi - 147 la Cameră şi 63 la Senat.
Aşadar, parlamentarii PSD şi cei ai PNL ar mai avea nevoie de şapte voturi pentru ca moţiunea lor de cenzură să treacă, după ce parlamentarul independent Mircia Giurgiu a anunţat că votează pentru moţiune.
Voturile necesare trecerii moţiunii ar putea să vină din rândurile Grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, care are 17 membri, sau din rândul celorlalţi parlamentarilor independenţi, şapte la Cameră şi doi la Senat.
PDL a decis să nu voteze moţiunea de cenzură, dar parlamentarii săi vor rămâne în bănci în timpul votului şi le-au recomandat acest lucru şi partenerilor de la guvernare.
UDMR va decide probabil la şedinţa sa de conducere de joi, cum va vota.
Cristian Diaconescu, preşedinte al UNPR, a spus miercuri că parlamentarii progresişti nu au o ''directivă'' pentru a vota la moţiunea de cenzură şi şi-a exprimat îndoiala că aceasta va trece şi Guvernul Ungureanu va cădea.
Membrii Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale susţin că vor vota fiecare după propria convingere.
Partidele opoziţiei, PSD şi PNL, vor vota pentru moţiunea de cenzură şi i-au îndemnat şi pe colegii de la putere să facă acelaşi lucru dacă vor un nou guvern.
Dintre parlamentarii independenţi,
deputatul Mircia Giurgiu a spus că va vota moţiunea, iar alţi doi susţin că o vor vota şi ei dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.
În textul moţiunii care a fost citite luni în plenul reunit, parlamentarii opoziţiei reclamă că în doar două luni Guvernul Ungureanu a devenit "o ameninţare" la adresa românilor prin politicile pe care le susţine, motiv pentru care cer demiterea întregului Cabinet.
Parlamentarii opoziţiei mai susţin că Guvernul a cedat şantajului unor grupuri de interese privatizând companii de stat şi acordând licenţe de exploatare pentru resurse importante fără dezbatere publică, fără transparenţă şi încălcând legea, că a cedat şantajului PDL alocând fonduri de la buget înainte de alegeri clientelei de partid şi a încălcat principiul autonomiei universitare în cazul UMF Târgu Mureş.
Moţiunea face referire la anumite privatizări "din care câştigă doar clientela politică", cum ar fi acordurile petroliere de concesiune către compania americană Chevron, pentru explorare dezvoltare-exploatare a gazelor de şist în Dobrogea.