Parlamentarii Opoziţiei folosesc o măsură a guvernului Boc pentru tergiversarea procedurilor parlamentare de validare a formulei de Executiv propus de premierul desemnat, democrat-liberalul Liviu Negoiţă. Ei şi-au amintit că noile norme guvernamentale conform cărora fiecare bugetar trebuie să-şi ia 10 zile de concediu fără plată se aplică personalului Palatului Parlamentului, dar şi senatorilor şi deputaţilor. Declararea drept constituţională a acestei prevederi le-a oferit reprezentanţilor PSD şi PNL prilejul de a propune în şedinţa Biroului Permanent al Senatului aplicarea acestei măsuri chiar în ultima săptămână de campanie prezidenţială. Astfel, patru zile libere ar urma să fie luate în ultima săptămână de campanie prezidenţială, restul de şase fiind păstrate pentru intervalul de două săptămâni dintre cele două tururi electorale. O măsură similară ar urma să fie propusă şi adoptată şi la nivelul conducerii Camerei Deputaţilor. Deja, preşedintele Senatului, social-democratul Mircea Geoană şi-a luat două zile de concediu tocmai pentru a împiedica stabilirea unei date de convocare a Birourilor reunite pentru discutarea calendarului de audieri şi de votare a Cabinetului propus de Negoiţă. În aceste condiţii, noua formulă de guvern ar urma să fie supusă procedurii de învestire abia după ce va fi cunoscut câştigătorul scaunului prezidenţial din Cotroceni.
Concediu fără plată în plină campanie prezidenţialăConducerea Senatului a decis astăzi, la propunerea reprezentanţilor PSD şi PNL, aplicarea, începând de săptămâna viitoare, a prevederilor legale privind cele 10 zile de concediu fără plată instituite prin lege. Elaborată şi aprobată de guvernul Boc ca una din măsurile de economisire anticriză, iată că măsura serveşte Opoziţiei pentru a prelungi actuala stare de criză politică şi instituţională.
?S-a stabilit ca în cursul lunilor noiembrie şi decembrie cele 10 zile de concediu să fie aplicate personalului şi senatorilor? a anunţat chestorul Senatului, pesedistul Ion Chelaru. Răgazul legal va fi folosit de parlamentari pentru susţinerea efortului de campanie a propriilor candidaţi prezidenţiali. O măsură similară este aşteptată să fie impusă miercuri de Opoziţie şi în cadrul şedinţei Biorului Permanent al Camerei Deputaţilor.
Atribuţiile de şef al Senatului, cedate de Geoană pentru nu fixa calendarul validării Cabinetului NegoiţăGrupul PDL a încercat să contracareze astăzi planul noi majorităţi propunând în BP-ul Senatului convocarea conducerilor reunite ale legislativului pentru stabilirea calendarului de audiere, dezbatere şi validare a componenţei noului guvern propus de premierul desemnat liviu Negoiţă.
Doar că social-democraţii au anticipat şi această mişcare. Liderul PSD Mircea Geoană s-a folosit de calitatea sa de candidat prezidenţial pentru a ceda pentru două zile atribuţiile sale de preşedinte al Senatului către liberalul Teodor Meleşcanu pe motiv că este prins cu treburile de campanie.
Din postura de interimar, Meleşcanu le-a promis democrat-liberalilor doar că va comunica doleanţa lor şi va cere aprobarea lui Geoană, deoarece el nu are competenţa pentru a stabili, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, o dată de convocare a Birourilor reunite. Poziţia evazivă exprimată de senatorul liberal a ridicat temperatura în şedinţa conducerii Senatului, reprezentanţii PDL angajându-se într-o dispută verbală cu cei ai Opoziţiei pe tema atribuţiilor preşedintelui interimar al acestui for.
"Au fost argumente şi pro şi contra, majoritatea a decis că nu am această competenţă fără a obţine o aprobare din partea domnului Geoană sau fără a-l chema pe dânsul din concediu. Propunerea de chemare din concediu, având în vedere că expiră miercuri, nu a fost aprobată, aşa că urmează să iau legătura telefonic - domnul Geoană având un program de campanie - şi, în funcţie de ce voi primi de la dânsul, o voi informa şi pe Roberta Anastase şi ceilalţi colegi în legătură cu o posibilă dată a desfăşurării Birourilor reunite ale celor două Camere", a spus Meleşcanu.
Anastase, revoltată de noul tertipAnastase îl acuză însă pe Meleşcanu că face jocul opoziţiei care se foloseşte de tertipuri pentru a bloca avizarea guvernului Negoiţă în legislativ până după alegerile prezidenţiale. Anastase a precizat astăzi că a cerut reunirea Birourilor permanente reunite pentru stabilirea programului privind învestirea Cabinetului Negoiţă, însă "marea problemă a acestei proceduri este că Mircea Geoană (preşedintele Senatului - n.r.) s-a gândit să se odihnească puţin şi şi-a luat concediu".
"E destul de neclar Regulamentul cu privire la cine poate convoca Birourile în locul dumnealui. Geoană i-a delegat atribuţiile lui Meleşcanu, dar ideea este până unde se deleagă aceste atribuţii", a explicat Anastase.
Ea s-a declarat foarte revoltată de plecarea lui Geoană în concediu, şi a făcut un apel către acesta să se întoarcă la Senat, pentru a convoca şedinţele în care să se ia în discuţie soarta cabinetului propus de Liviu Negoiţă, astfel încât "să dăm românilor şi României ceea ce ei aşteaptă de la noi: un guvern cu capacitate de exerciţiu deplină".
"Sunt absolut revoltată de comportamentul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, care a ales ca, în această perioadă în care România are nevoie de un guvern, să plece în concediu de odihnă sau de campanie. Îl invit, în acelaşi timp, pe domnul preşedinte Mircea Geoană, să fie puţin preocupat şi de soarta românilor, şi nu numai de soarta domniei sale sau a lui Marian Vanghelie", a spus Anastase.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a remintit acestuia că nici FMI şi nici criza economică nu stau pe loc.
"Îl anunţ că nici FMI şi nici criza economică nu stau pe loc pentru că dumnealui este în campanie electorală. În primul rând, este preşedinte al Senatului şi apoi candidat la funcţia de preşedinte al României, o funcţie pe care, de altfel, nu o va ocupa", a conchis preşedinta Camerei Deputaţilor.
Marius Vulpe, Antena3.ro