Deşi avizul CES are caracter consultativ, chichiţa procedurală găsită de către Opoziţie pentru a pune beţe în roate
procesului de adoptare a bugetului de stat priveşte tocmai lipsa de claritate a acestui document pe tema bugetului.
Avizul CES
În opinia Opoziţiei, informarea CES nu poate fi interpretată ca un aviz, deoarece "CES nu spune nici ba nici da, ceea ce dovedeşte că nu s-au înţeles".
?Legea impune obligativitatea unui aviz al CES-ului, favorabil sau nefavorabil? a declarat preşedintele comisiei de buget-finanţe de la Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan.
El a precizat că potrivit legii la dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2010 trebuie să existe un aviz al CES, dar că legea nu ar preciza cum ar trebui să fie acest aviz. Viorel Ştefan a precizat că va discuta vineri până în ora 15.00 cu reprezentanţii CES şi cu departamentul legislativ al Parlamentului avizul dat de acest Consiliu Economic şi Social.
"O să iau legătura cu reprezentanţii CES, o să ne uităm împreună cu juriştii în legislaţie şi cu cei din departamentul legislativ, să vedem cum transpunem în cadrul dezbaterilor obligativitatea prevederii din lege de a exista un aviz al CES (...)", a explicat Viorel Ştefan.
Profitând de acest lucru, parlamentarii PSD şi PNL au acuzat ilegalitatea proiectului de buget şi au ameninţat cu boicotarea sedinţelor comisiilor de buget-finanţe dacă situaţia nu va fi reglementată şi un aviz clar al CES nu va fi primit. Eugen Nicolăescu (PNL) a spus la şedinţa comisiilor de buget că la lucrările acestor comisii "se fac discuţii pe buget în afara legii", deoarece legea bugetului "trebuie însoţită obligatoriu de un aviz legal al CES"
Antena3.ro