Antena 3 CNN Politică Opoziţia a impus în comisii majorarea punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei

Opoziţia a impus în comisii majorarea punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei

1 minut de citit Publicat la 13:32 06 Ian 2010 Modificat la 13:32 06 Ian 2010
Opoziţia a impus în comisii majorarea punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei
Pensiile au şanse să nu fie îngheţate în acest an deşi guvernul Boc a propus această măsură pentru respectarea angajamentului cu FMI. Pe fondul deciziei anunţate de UDMR de a nu vota bugetul asigărărilor de stat dacă se menţine măsura de îngheţare a pensiilor, parlamentarii PSD şi PNL din comisiile de muncă şi sănătate au profitat pentru a impune, miercuri, prin vot nominal, majorarea punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei. De altfel, parlamentarii PDL şi cei ai UDMR s-au abţinut de la vot, acest amendament la proiectul legii bugetului asigurărilor de stat trecând cu 26 voturi "pentru" şi 19 abţineri. Cu acest amendament a trecut şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2010, comisiile adoptând aviz pozitiv în unanimitate.

Deputaţii PNL şi PSD Victor Paul Dobre şi Ioan Cindrea au fost cei care au susţinut majorarea punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei, astfel încât acesta să fie 45% din salariul mediu brut. În opinia parlamentarilor PNL şi PSD, în forma actuală a proietului de buget al asigurărilor sociale pensiile nu numai că vor fi îngheţate, ci vor scădea.
Deputatul Uniunii, Kerekeş Karoly a avertizat însă că propunerea Opoziţiei de majorare a punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut este irealizabilă. Uniunea va susţine totuşi indexarea pensiei în raport cu inflaţia.
Şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a susţinut că majorarea punctului nu este realizabilă deoarece nu sunt bani la buget, în timp ce secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a precizat că în discuţiile cu FMI s-a stabilit îngheţarea nominală a pensiilor.

Deputaţii şi senatorii din comisii au mai aprobat majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj de la 2.943,4 milioane lei la 3039,6 milioane lei, precum şi a cheltuielilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale de la 21,3 milioane lei la 35 milioane de lei.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a avertizat că, în acest mod, se majorează deficitul bugetar stabilit cu FMI la 5,9%.

Antena3.ro

×
x close