Lista pentru alegerile europarlamentare, denumită "Lista solidarităţii maghiare", va fi înscrisă sub sigla UDMR, iar în fruntea acesteia se va afla episcopul Laszlo Tokes. Pe locurile următoare se vor afla doi candidaţi ai UDMR, iar locul patru va aparţine CNMT. Cele două părţi vor trebui să se consulte în legătură cu persoanele care vor fi înscrise pe lista comună.
"Nu cred că autonomia va fi o temă centrală. O temă centrală va fi, în mod firesc, locul şi rolul nostru în Uniunea Europeană, deci locul României în Uniunea Europeană, locul şi rolul comunităţii maghiare în Uniunea Europeană. Din punctul nostru de vedere, Uniunea Europeană trebuie să pună un accent din ce în ce mai mare decât în acest moment pe problema regiunilor. În opinia noastră, Uniunea Europeană trebuie să fie o uniune a regiunilor, nu numai a statelor?, declara spus Marko Bela, preşedintele UDMR, după semnarea acordului.
Cu toatea acestea, cele două formaţiuni, recunosc chiar în documentul semnat că ?reprezentarea internaţională a diferitelor forme de autonomie comunitară? reprezintă un punct cardinal în campania pentru europarlamentare, scop în care se înfinţează şi Forumul Maghiar de Coordonare din Transilvania
Principalul scop al acestuia va fi crearea unui cadru de autonomie la nivel european.
"Ne gândim la un sistem de autonomii pentru toate comunităţile maghiare de peste hotare şi în colaborare cu Ungaria putem să ne prezentăm, să articulăm, interesele naţionale ale maghiarilor din Ungaria şi ale maghiarilor din teritoriile de peste hotare în mod unit şi cu mai mare şanse de reuşită?, a declarat Tokes.
Iar liderul UDMR sublinia că "Uniunea Europeană ar trebui să aibă norme mult mai concrete privind aceste soluţii referitoare la aceste forme de autonomie - culturală, teritorială?, care ar trebui să aibă caracter de normă obligatorie.
După conferinţa de presă, Tokes a declarat că sistemul de autonomii pentru toate comunităţile maghiare de peste hotare pe care îl doreşte este convergent cu Declaraţia de la Esztergom, din anul 2004.
"Este convergentă această declaraţie a mea cu documentul din Esztergom. Este evident că stăruinţele noastre fac parte dintr-un proces mai îndelungat, prin care dorim unificarea peste hotare a maghiarimii sfărâmate, după primul Război Mondial, în mai multe bucăţi, respectiv introducerea unui sistem care ne-ar ajuta în supravieţuire, pentru că peste tot maghiarimea este în descreştere şi în defensivă, în general. Deci, dacă nu oprin acest proces de descreştere, chiar existenţa noastră pe lung parcurs intră în pericol. Şi de aceea ne străduim la această politică de unitate", a precizat Tokes.
Declaraţia de la Esztergom, adoptată în 2004, se află în preambulul "Cărţii celei Mari", fiind purtată de FIDESZ prin toate ţările în care trăiesc maghiari, cu scopul de a fi semnată de un număr cât mai mare de persoane şi a putea fi prezentată ca document Uniunii Europene.
Antena3.ro