Antena 3 CNN Politică Obama: SUA nu este în război cu lumea musulmană

Obama: SUA nu este în război cu lumea musulmană

2 minute de citit Publicat la 03:47 07 Apr 2009 Modificat la 03:47 07 Apr 2009
Obama: SUA nu este în război cu lumea musulmană
Preşedintele american Barack Obama a ales ultima etapă a turneului său european, Turcia, pentru a încerca să liniştească lumea musulmană şi să adreseze un nou avertisment Iranului, pe care l-a invitat să aleagă între arma nucleară şi un viitor mai bun .

Statele Unite "nu sunt şi nu vor fi niciodată în război cu islamul", a afirmat Obama, aflat la prima sa vizită într-o ţară musulmană. "Vrem să ne demonstrăm prin acţiuni concrete angajamentul pentru o lume mai bună", a declarat Obama în faţa deputaţilor turci, anunţând un program pentru a veni în sprijinul ţărilor care se află în dificultate.

"Vrem să ajutăm mai mulţi copii, să-i îndreptăm spre o educaţie care să le deschidă calea spre reuşită. În lunile următoare, voi prezenta un program specific în vederea atingerii acestor obiective. Ne vom concentra pe ceea ce putem face în parteneriat cu lumea musulmană", a declarat Obama,

El a cerut Teheranului să aleagă între arma nucleară şi un viitor mai bun pentru poporul său. "Le-am transmis clar poporului şi liderilor Republicii Islamice că Statele Unite caută o relaţie bazată pe respect şi interese reciproce", a subliniat Obama în Turcia, ţară învecinată cu Iranul. "Acum, liderii iranieni trebuie să aleagă dacă vor să construiască o armă sau un viitor mai bun pentru poporul lor", relatează AFP.

În ceea ce priveşte Orientul Mijlociu, unde Turcia joacă rolul de mediator, în special între Israel şi Siria, Obama a afirmat că acordurile de la Annapolis şi Foaia de parcurs reprezintă calea spre pace în regiune. "Permiteţi-mi să fiu clar: Statele Unite sprijină puternic crearea a două state, Israelul şi Palestina, care să coabiteze în pace şi siguranţă", a explicat Obama. Declaraţiile sale intervin la scurt timp după ce noul ministru israelian de externe, Avigdor Lieberman, a afirmat săptămâna trecută că ţara sa nu este obligată prin acordul de la Annapolis, care a relansat negocierile dintre Israel şi teritoriile palestiniene. "Acesta este obiectivul pe care părţile implicate au convenit să-l atingă în Foaia de parcurs şi la Annapolis. Şi acesta este obiectivul pe care îl voi urmări în mod activ în calitate de preşedinte", a adăugat Obama.

El a profitat de deplasarea în Turcia pentru a-şi exprima din nou susţinerea faţă de aderarea Ankarei în UE. "Statele Unite susţin puternic candidatura Turciei la UE", a adăugat preşedintele, spunând că aderarea Ankarei ar consolida blocul european.

Este a doua oară când Obama intervine în această problemă a UE în mai puţin de o săptămână, nemulţumind state europene precum Franţa, care îi propun Turciei doar un parteneriat privilegiat.

În timpul discuţiilor cu liderii turci, preşedintele Obama a insistat asupra caracterului strategic al relaţiilor dintre cei doi aliaţi, afectate de invazia americană din Irak, din 2003. Ulterior, contactele s-au îmbunătăţit puţin, după ce Statele Unite au furnizat informaţii armatei turce pentru a-i îndepărta pe separatiştii kurzi din nordul Irakului.

În plus, Obama a încurajat dialogul dintre Turcia şi Armenia, dând asigurări că acesta "ar putea duce foarte rapid" spre normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări. Preşedintele a adăugat că nu şi-a schimbat părerea cu privire la genocidul armean, dar că preferă să pună accent pe discuţiile actuale dintre Turcia şi Armenia.

Între cele două ţări nu mai există relaţii diplomatice, iar Ankara refuză să considere drept genocid masacrarea armenilor în timpul Imperiului Otoman, între 1915 şi 1917.
Antena3.ro

×
x close