Antena 3 CNN Politică Oamenii lui Năstase şi Diaconescu se regrupează în jurul lui Ponta: Geoană, trădat de câteva filiale

Oamenii lui Năstase şi Diaconescu se regrupează în jurul lui Ponta: Geoană, trădat de câteva filiale

Oamenii lui Năstase şi Diaconescu se regrupează în jurul lui Ponta: Geoană, trădat de câteva filiale
17 Feb 2010   •   13:23

Candidatura vicepreşedintelui Victor Ponta la şefia partidului pare a complica ecuaţia puterii în care până acum susţinătorii actualului lider Mircea Geoană aveau încredere pentru a asalta posturile de conducere la Congrsul din 20 februarie: cooptarea pe listă a celei mai mari părţi a actualilor vicepreşedinţi şi a liderilor de filiale performante, cu Cristian Diaconescu eventual ca cireaşă pe tortul învingătorilor. Mai multe filiale din cele rămase credincioase preşedintelui Consiliului Naţional, Adrian Năstase sau care cochetau cu ideea susţinerii lui Diaconescu şi-au reorientat susţinerea spre Ponta după abandonul fostului premier şi pe fondul informaţiilor legate de posibila acceptare de către Diaconescu a postului de prim-vicepreşedinte în echipa lui Geoană. Ioan Stan de la Dâmboviţa, Nicolescu de la Argeş, Duşa de la Harghita şi Radu Moldovan, liderul organizaţiei PSD Bistriţa-Năsăud au îngroşat în ultimele 24 de ore rândurile partizanilor lui Ponta şi există semne de posbile defecţiuni şi în alte filiale.

?Micul Titulescu? mai contează pe aportul delegaţilor propriei sale filiale de Gorj şi pe cel al unei mari părţi din delegaţii PSD Timiş, filială condusă de socrul său, Ilie Sârbu. Potrivit unor surse social-democrate, Ponta s-ar mai baza pe înregistrarea de defecţiuni şi în rândul altor filiale contabilizate ca fiind pro-Geoană sau divizate: PSD Tulcea, Hunedoara, Neamţ şi chiar Iaşi şi Bacău, fiefurile lui Gheorghe Nichita şi Viorel Hrebenciuc.

Năstase i-ar mai putea aduce voturi în filialele de Prahova şi Suceava, Sălajul dă semne că ar putea părăsi barca lui Miron Mitrea, iar Nicuşor Constantinescu, unul din liderii PSD de Constanţa a fost deja contactat de Ponta în legătură cu acordarea unei posibile susţineri la Congres, ne-au mai declarat sursele citate. Gruparea de la Constanţa este însă asidduu curtată de către Miron Mitrea care i-ar fi propus lui Radu mazăre postul de prim-vicepreşedinte.

Ponta şi cu Mitrea se mai bat şi pe voturile filialelor de Suceava, conduse de Eugen Bejenariu şi Brăila, unde Bunea Stancu nu mai are pe cine să susţină după retragerea lui Năstase.

În Transilvania, Ponta speră să obţină ajutorul social-democraţilor clujeni şi maramureşeni, până acum interesaţi să susţină mai mult candidatura lui Cristian Diaconescu. În cazul în care acesta din urmă ar accepta oferta lui Geoană de a deveni numărul doi în partid ca primvice, este puţin probabil ca organizaţiile care i-ar fi susţinut candidatura la şefia PSD să-i urmneze exemplul şi să contribuie cu votul propriilor delgeţai la cauza actualului lider de partid, susţin sursele citate.

Un cuvânt greu de spus în înclinarea balanţei forţelor în partid îl va avea secretarul general al partidului, Liviu Dragnea. Acesta a dat deja speranţe adversarilor lui Geoană, manifestându-şi ieri nemulţumirea cu privire la formula candidaturilor pe liste închise preferată de actuala conducere de partid, deşi la ultimul Comitet Executiv a fost unul din cei care au votat în favoarea acestei modificări de statut. Dragnea susţine că preferă candidaturile de tip uninominal pentru păstrarea unităţii partidului, însă în acest moment secretarul general se află în biroul lui Mircea Geoană de la Senat, împreună cu alţi susţinători, tocmai pentru a definitiva compoeneţa echipei pe care liderul social-democrat o va propune votării în bloc la Congres în cazul în care va câştiga un al doilea mandat.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close