Biroul Politic Central al PNL a decis miercuri după-amiază ca votul pe care delegaţii PNL îl vor da la Congres pentru alegerea noii echipe de conducere să fie pe liste şi nu pe candidaturi individuale ca până în prezent. Decizia a fot luată cu o majoritate covârşitoare susţin surse liberale: 23 de voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă. Nici funcţia de prim-vicepreşedinte nu se va mai regăsi în organigrama conducerii PNL: la şedinţa comisiei de statut, nici un liberal nu a mai adus în discuţie problema păstrării acestei funcţii. Preşedintele comisiei de statut, Mircea Ionescu Quintus a susţinut astăzi, după ultima şedinţă a comisiei de statut că Antonescu i-ar fi sugerat că ar fi de acord cu propunerea sa privind instituirea listelor deschise pentru alegerea viitoriilor membri ai BPC. Potrivit însă surselor citate, în absenţa prim-vicepreşedintelui Ludovic Orban, Antonescu s-a ferit la şedinţa Birorului să adopte o poziţie tranşantă, lăsându-şi susţinătorii să clarifice în favoarea sa prin vot problema modului de alegere. Decizia BPC va trebui însă să treacă prin votul Delegaţiei Permanente de mâine, acolo unde Ludovic Orban şi alţi partizani anti-liste speră să obţină un sprijin mai consistent din partea liderilor de filiale.
Înainte de şedinţa BPC, preşedintele Comisiei PNL de Statut, Mircea Ionescu Quintus a declarat că membrii comisiei vor propune Delegaţiei Permanente trei variante privind modul de alegere a noii conduceri a partidului, respectiv vot uninominal, vot pe liste şi o variantă intermediară de liste votate uninominal, ultima fiind chiar propunerea sa.
"Am hotărât ca, în privinţa modului de alegere a BPC, să supunem în discuţie trei variante: o variantă de alegere pe listă, o variantă de alagere prin vot uninominal şi o variantă intermediară pe care o propun eu, în care listele să fie votate uninominal şi să câştige lista majoritară în întregime. Nu pot să spun mai multe amănunte", a susţinut Mircea Ionescu Quintus.
El a susţinut că preşedintele PNL Crin Antonescu pare că acceptă propunerea sa intermediară de liste votate uninominal, o discuţie cu acesta având loc înainte de BPC. "Am vorbit şi cu preşedintele, se pare că nu ar fi împotriva unui asemenea sistem. Dorim să împăcăm votul uninominal şi cu dorinţa preşedintelui de a-şi asigura un Birou Politic cu care să poată să lucreze", a spus Quintus.
În privinţa componenţei BPC, preşedintele Comisiei de Statut a precizat că "vor fi 15 vicepreşedinţi, vreo 17 membri titulari, plus preşedintele". "La şedinţele Biroului Politic vor fi invitaţi structurile de tineret, femei, studenţi şi aleşi locali, plus liderii grupurilor parlamentare şi foştii preşedinţi, preşedintele Senatului PNL. Deci nu s-a schimbat aproape nimic", a explicat seniorul liberal. În ceea ce priveşte funcţia de prim-vice, Quintus a susţinut că nici un coleg liberal nu a făcut vreo propunere la comisie pentru menţinerea acestei funcţii.
Marius Vulpe, Antena3.ro