Antena 3 CNN Politică O nouă etapă în războiul politic PNL-PSD. Liberalii îl acuză pe Ciolacu că „a blocat” fondurile UE. Câciu: „Distorsionarea realității”

O nouă etapă în războiul politic PNL-PSD. Liberalii îl acuză pe Ciolacu că „a blocat” fondurile UE. Câciu: „Distorsionarea realității”

hepta_7698921
Scandalul politic dintre PNL și PSD a început după ce social democrații au refuzat să susțină legea liberalilor care l-ar ajuta pe președintele Klaus Iohannis să obțină un mandat de senator. Foto: Hepta
de R.K.    |    25 Sep 2024   •   14:01

Mai mulți lideri PNL au lansat atacuri la adresa premierului Coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu, în legătură cu absorbția fondurilor europene. În mesaje publicate pe Facebook, liberalii îl acuză pe Ciolacu că „a blocat” fondurile europene. În replică, ministrul PSD al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, spune că sunt „distorsionări ale realității făcute în cheie electorală”.

Scandalul politic dintre PNL și PSD a început după ce social democrații au refuzat să susțină legea liberalilor care l-ar ajuta pe președintele Klaus Iohannis să obțină un mandat de senator. Nicolae Ciucă l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că nu are cuvânt și a spus chiar că nu va mai participa la ședințele de coaliție „pe teme politice”. Ulterior, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, promitea dezvăluiri în legătură cu premierul Ciolacu, despre care a spus că este „captiv” baronilor PSD.

Miercuri dimineață, mai mulți lideri și europarlamentari PNL au publicat pe paginile de Facebook mesaje în legătură cu absorbția fondurilor europene făcută de Guvernul Ciolacu.

„Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu nu a reușit să atragă niciun euro din fondurile structurale și de coeziune care sunt alocate României din exercițiul financiar european 2021 - 2027”, a scris europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan.

Acesta spune că „blocajul absorbției este strict o problemă de voință politică, nu de capacitate instituțională”, dând exemplu perioada în care guvernul era condusă de Ciucă iar România „a demonstrat că are capacitatea de a absorbi fonduri europene în ritm rapid”.

Ulterior, și prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu a scris un mesaj pe Facebook în care îl atacă pe Marcel Ciolacu.

„Marcel Ciolacu fie minte, fie nu știe diferența dintre absorbție și contractare în cazul fondurilor UE. Nu a ajuns cu meditațiile la economie la acest capitol. Guvernul condus de Marcel Ciolacu are rată de absorbție zero, în ceea ce privește fondurile structurale și de coeziune din exercițiul financiar 2021-2027. Răspunderea o poartă premierul Marcel Ciolacu și ministrul PSD al Investițiilor și Proiectelor Europene. Guvernul Ciolacu nu a atras niciun euro, semnează doar pentru proiecte deja contractate de Nicolae Ciucă și Marcel Boloș”, susține Motreanu.

„Semnarea unor contracte nu înseamnă absorbirea unor fonduri. Contractarea este etapa în care autoritățile sau beneficiarii obțin aprobarea oficială pentru finanțarea proiectelor lor. Absorbția este procesul prin care fondurile contractate sunt efectiv utilizate și cheltuite în cadrul proiectelor aprobate”, mai scrie Motreanu.

În replică, ministrul PSD al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, spune că sunt „distorsionări ale realității făcute în cheie electorală”.

„Guvenul Ciolacu a deblocat absorbtia de fonduri europene 2021-2027 și a demarat, cu o viteza de peste 10 ori mai mare decât în trecut contractarea și implementarea proiectelor din fonduri structurale și de coeziune din exercițiul financiar 2021-2027. De asemenea, Guvernul Ciolacu a reușit închiderea exercițiului financiar 2014-2020 cu o absorbție de peste 99%, salvând aproximativ 6 miliarde euro care erau în risc de dezangajare la preluarea mandatului. În iunie 2023, când Guvernul Ciolacu s-a instalat și am preluat mandatul de ministru, România avea un grad de absorbtie de 74% din exercițiul 2014-2020, aflându-se la doar șase luni distanță de a pierde ireversibil în jur de 6 miliarde euro.
Pe exercițiul 2021-2027, nu avea nimic demarat, nici un apel de proiecte, nici un contract semnat, nici o plată făcută. Zero pe toata linia 2021-2027 și un risc de pierdere a 6 miliarde euro din exercițiul 2014-2020. Accentul pe care l-am pus a fost, pe de o parte, de a aduce cei 6 miliarde euro în vistieria economiei românesti(care erau în risc de a fi pierduti pentru totdeauna) iar, pe de alta parte, de a demara, accelerat, implementarea noului cadru financiar(în scopul de a recupera ceea ce nu s-a făcut la timp)”, scrie Câciu.

 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close