Plecarea de la vârful MApN a lui Vasile Dîncu a fost cerută în repetate rânduri de cei de la USR, după ce acesta a declarat că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia.
Decizia vine la aproximativ două săptămâni după ce Vasile Dîncu a spus că "Rusia are resurse să prelungească războiul și că "ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum." Declaraţie care a stârnit mai multe revolte în coaliţie şi a fost taxată şi de preşedinte şi premier.
La scurt timp după anunţul demisiei cei de la USR au reacţionat şi ei. Dan Barna a scris pe pagina sa de FaceBook că demisia este ''un pic târzie, dar perfect justificată".
O reacţie şi mai dură a venit din partea celuilalt vicepreşedinte USR, Ionuţ Moşteanu: ''Dîncu trebuia demis de 2 săptămâni. Dar Ciucă tremură în fața PSD-ului. Sper din tot sufletul ca actuala coaliție să nu mai privească portofoliile guvernamentale ca premii pentru grupurile din partid și să pună la apărare un om compentent".
Coaliţia a decis: ministrul interimar al apărării este premierul Nicolae Ciucă. Coaliţia discută acum cine va prelua scaunul de ministru după cele 45 de zile de interimat.
Numele vehiculate pentru Ministerul Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu
Conform surselor, pe masă sunt mai multe nume printre care Mihai Tudose, fostul prim-ministru social democrat şi Angel Tîlvăr, un deputat PSD de Vrancea.
Nicolae Ciucă ar fi vorbit cu liderul PSD cerându-i să înainteze cât mai repede o propunere de ministru. Totuşi, Marcel Ciolacu spune că nu este exclus la la MApN să vină şi un liberal.
În această după-amiază, conducerea social-democraţilor s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta planul după demisia lui Vasile Dîncu.
Surse PSD susţin că liderii partidului sunt supăraţi pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că l-ar fi forţat pe Dîncu să demisioneze, iar acum vor să hotărască un răspuns pe măsură.