Adriana Săftoiu se poate mândri că este singurul consilier prezidenţial care a rămas în funcţie din toată echipa iniţială de consilieri, constituită acum doi ani. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu a anunţat joi că preşedintele şi-a ales
noi consilieri prezidenţiali. Sergiu Medar a fost eliberat din funcţie pe motive de sănătate, noul consilier prezidenţial pentru securitate naţională fiind
Mihai Stănişoară (PD). Doctor în ştiinţe tehnice şi membru PD din 2000, Stănişoară este din 2004 preşedinte al Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor.
Sebastian Lăzăroiu (foto stânga), fostul director al institutului de sondare a opiniei publice CURS, va fi
consilier prezidenţial pentru planificare şi analiză politică, un nou departament înfiinţat la Cotroceni. Lăzăroiu este directorul unuia dintre cele mai credibile institute de sondare a opiniei publice şi unul dintre cei mai apreciaţi sociologi. În prezent, susţine cursuri de specialitate la SNSPA. Până acum, Lăzăroiu a evitat implicarea în politică. În locul său, la CURS a fost desemnat director general Cătălin Augustin Stoica.
În noua organigramă anunţată de Adriana Săftoiu,
Cristian Preda este noul
consilier prezidenţial pentru cercetare şi educaţie. Preda este profesor universitar doctor şi decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Cristian Preda a fost numit în 2005 secretar de stat pentru Francofonie, iar în noiembrie 2006 - comisar guvernamental pentru francofonie. El a mai lucrat la Preşedinţia României între martie 1999 şi decembrie 2000, fiind consilier la Departamentul Politic în timpul mandatului lui Emil Constantinescu.
Bogdan Bujor Teodoriu (foto dreapta) a devenit
consilier pe teme de Politici Economice şi Sociale. Teodoriu a ocupat şi funcţia de consultant şi preşedinte al Centrului Român pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.
Preşedintele convoacă la consultări partidele parlamentare
Tot astăzi, Adriana Săftoiu a anunţat că preşedintele convoacă la Cotroceni toate partidele parlamentare pentru consultări pe mai multe teme. Data anunţată a întâlnirii este 20 martie.
Reacţii:
Partidele parlamentare au reacţionat imediat la invitaţia şefului statului. Vicepreşedintele PNL,
Ludovic Orban, este de părere că a-l lăsa pe Traian Băsescu să se ocupe de instaurarea stabilităţii e ca şi cum ai pune lupul paznic la oi. Orban spune că PNL va merge, totuşi, la Cotroceni, cu condiţia ca dialogul să nu fie unul ?al surzilor?. Orban a adăugat şi că această invitaţie poate fi o tentativă a preşedintelui de a-şi curăţa imaginea şifonată.
Partenerii de Alianţă,
reprezentanţii PD, vor stabili luni ideile cu care vor merge la palatul Cotroceni.
De cealaltă parte,
Opoziţia nu pare impresionată de invitaţia sosită de la Preşedinţie. Vicepreşedintele PSD Victor Ponta spune că invitaţia preşedintelui nu va avea nicio finalitate, dat fiind faptul că actuala criză politică ţine de relaţia dintre şeful statului şi premier. Decizia PSD privind participarea la consultări va fi luată luni, în cadrul Biroului Permanent Naţional.
Şi
conservatorii vor lua o decizie în acest sens tot săptămâna viitoare. Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, spune că nu este obişnuit ca semnalele de calmare să vină de la Palatul Cotroceni.
La rândul său,
PRM şi-a făcut un obicei de a nu curs invitaţiilor venite de la palatul Cotroceni. Nici de data aceasta PRM nu va participa la consultări, liderul C.V. Tudor susţinând că nu îl mai recunoaşte pe Traian Băsescu ca preşedinte.
Antena 3