Antena 3 CNN Politică Noua conducere a TVR, validată în Parlament. Claudiu Săftoiu, ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al TVR

Noua conducere a TVR, validată în Parlament. Claudiu Săftoiu, ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al TVR

3 minute de citit Publicat la 17:08 26 Iun 2012 Modificat la 17:08 26 Iun 2012
Noua conducere a TVR, validată în Parlament. Claudiu Săftoiu, ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al TVR
Foto: Mediafax
UPDATE 18.50 - Plenul reunit al Parlamentului nu l-a putut numi, marţi, pe Claudiu Săftoiu, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), preşedintele Senatului, Vasile Blaga anunţând că lipsesc 20 de parlamentari pentru a fi în cvorum.

UPDATE 18.30
- Membrii CA al TVR, validaţi, marţi, de plenul Parlamentului, au votat deschis candidaturile lui Claudiu Săftoiu şi Valentin Nicolau, alegându-l pe cel dintâi preşedinte-director general al TVR.
   
Claudiu Săftoiu a fost ales cu 10 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi o abţinere, au precizat la ieşirea din sală membri ai Consiliului de Administraţie al TVR, care au fost avizaţi favorabil tot marţi, în plenul Parlamentului. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani, informează Mediafax.
   
Claudiu Săftoiu a fost propus ca membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune din partea PNL.
   
Claudiu Săftoiu a fost consilier prezidenţial între 2004 şi 2006, de la începutul primului mandat al preşedintelui Traian Băsescu până la numirea sa în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe. În martie 2007, Săftoiu a demisionat din funcţia de director al SIE, la cinci luni şi jumătate de la numire, în ziua în care un cotidian a publicat stenograma audierii acestuia la Comisia parlamentară de anchetă privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu. În stenogramă Săftoiu susţine că interceptările convorbirilor făcute de SIE sunt pe bază de mandat de la procurorul general şi că Serviciul dispune de aparatură de interceptare.

  

UPDATE 18.00
- Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a aprobat, marţi, cu 238 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", validarea noilor membri ai Consiliului de Administraţie al TVR, votul fiind secret cu bile.
  
Din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, de 452, au fost prezenţi în plen 240 de parlamentari.
 


Votul pentru validarea noilor membri în Consiliul de Administraţie al TVR, vot secret cu bile, a început, marţi, în plenul Parlamentului. De asemenea, aleşii îşi vor exprima opţiunea şi privind validarea unor noi membri pentru posturile vacante în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), informează Mediafax.
   
Validarea membrilor în CA al TVR se realizează de către senatori şi deputaţi prin vot cu bile.
  
În paralel, parlamentarii votează pe buletine pentru învestirea a trei membri ai CNCD, în persoana lui Istvan Haller, propus de UDMR, dar şi a Mariei Lazăr, propusă de PSD, care ar urma să ocupe un mandat de cinci ani. De asemenea, Teodora Bertzi ar urma să ocupe un mandat în conducerea CNCD până la expirarea acestuia în luna decembrie 2012.
   
Parlamentarii PDL au părăsit şedinţa plenului reunit al Parlamentului, marţi, după ce solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, ca raportul privind numirea noului Consiliu de Administraţie al SRTV să fie retrimis la comisie a fost respinsă de majoritatea senatorilor şi deputaţilor. Mai mult, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a declarat că democrat-liberalii vor contesta hotărârea de numire a noii conduceri a TVR la Curtea Constituţională, în situaţia în care plenul reunit nu va accepta propunerile PDL
   
Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române a fost avizat favorabil, marţi, de Comisiile de cultură din Parlament, cu 20 de voturi "pentru", niciun vot împotrivă şi o abţinere.
   
De la şedinţa comună a Comisiilor de Cultură din Parlament în care au fost audiaţi membrii propuşi s-au retras parlamentarii PDL, după ce propunerile acestui grup parlamentar pentru CA al TVR nu au fost acceptate la audiere.
   
Cei 13 membri titulari propuşi pentru Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin şi Irina Radu (PNL), Nicoleta Nicolicea (UNPR), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).
   
Membrii supleanţi propuşi sunt: Luminiţa Violeta Ristea, Mihai Cernea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan, Daniela Bârsan şi Cristina Iancu (PNL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).
   

×
Etichete: parlament TVR
x close