Liderii Coaliţiei continuă să nu se înţeleagă atunci când vine vorba de refacerea majorităţii la nivelul consiilor locale şi judeţene în teritoriu. Reprezentanţii celor două partide de guvernare şi-au imputat luni, în cadrul Biroului de Coordonare, propriile interese locale, care ar prevala în faţa celor generale stipulate în protocolul de colaborare, susţin surse din cadrul coaliţiei. Cele două părţi nu au ajuns însă la nici un rezultat, mai ales că nici protocolul de colaborare nu prevede nimic în privinţa rescrierii raportului de forţe la nivelul acestor structuri administrative locale. PDL marşează însă în continuare pe tema necesităţii funcţionării parteneriatului pentru România, de sus în jos, de la nivel central la cel local.
PDL a reproşat liderului PSD, Mircea Geoană că a dat mână liberă filialelor să-şi continue politica de alianţe locale cu PNL. La rândul lor, social-democraţii au acuzat înţelegerile locale pe care PDL le are în unele judeţe cu UDMR şi chiar cu PNL la nivelul unor consilii locale, susţin sursele citate. Totodată, pesediştii au atras atenţia că protocolul de colaborare prevede la nivel local numai înlocuirea prefecţilor şi subprefecţilor şi împărţirea serviciilor descentralizate la nivel judeţean, nu şi rescrierea majorităţii politice în consiliile locale şi judeţene.
"Am avut săptămânile trecute discuţii în care am stabilit să începem să punem în aplicare protocolul pentru România acolo unde se poate. Să nu uităm că aceste majorităţi s-au făcut anul trecut după alegerile locale. Am avut discuţii ca la nivelul municipiilor şi oraşelor să ne gândim la refacerea acestor majorităţi. Acum prioritatea noastră este adoptarea bugetului. Însă conform punctului nostru de vedere un parteneriat pentru România trebuie să meargă şi la nivel local şi la nivel central? a declarat vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur , la finalul şedinţei Biorului permanent al partidului
Cu doar două zile în urmă Mircea Geoană declara la Slatina că "dacă aici, la Olt, organizaţia consideră că la nivel de consiliu judeţean poate să-şi ducă la îndeplinire promisiunile făcute cetăţenilor alături de PNL, nu este nicio problemă. Decizia cu privire la constituirea majorităţ ilor la nivel local aparţine organizaţiei". Poziţia PSD a a stârnit reacţia democrat-liberalului Vasile Blaga care a replicat că "cel puţin moral, nu poţi guverna în Bucureşti cu PDL, şi în teritoriu cu PNL".
În prezent, PSD şi PDL nu au semnat protocoale de colaborare în şapte judeţe, a declarat luni purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz.
În judeţele respective cele două partide nu au ajuns la un acord referitor la împărţirea funcţiilor din instituţiile deconcentrate. Potrivit unor surse din PSD judeţele sunt: Arad, Braşov, Galaţi, Dâmboviţa, Gorj, Teleorman şi Bucureşti.
"Nu se poate da peste cap întreaga administraţie locală redeschizând subiectul majorităţilor în consiliile judeţene", a mai spus Duvăz.
Nici transformarea postului deţinut de Vasile Puscaş la nivelul Departamentului de afaceri Europene într-un portofoliu de ministru plin nu s-a bucurat de asentimentul colegilor din PDL. Aceştia ar accepta cel mult numirea lui Puşcas ca ministru delegat. Opoziţia PDL l-a nemulţumit pe Geoană care a declarat la sfârşitul şedinţeie Coaliţiei că vrea sa schimbe organigrama Guvernului pentru a da importanţa care se cuvine funcţiei de comisar al Afacerilor Europene.
"Nu am discutat nimic despre reînfiinţarea unor noi ministere. Aşteptăm ca Dan Nica să ocupe şi portofolul MAI până joi şi să fie încheiată această problemă. Am pledat în continuare ca funcţia de comisar al afacerilor europene, ocupată de Vasile Puscaş, să aibă o poziţie pe măsura importanţei şi asta se va face printr-o nouă organigramă a Guvernului României. Nu se discută azi (luni n.r.) de DGIPI, când Dan Nica va prelua MAI atunci va face şi numirile", a mai spus liderul PSD.
Marius Vulpe, Antena3.ro