Antena 3 CNN Politică Norica Nicolai propusă la ministerul Justiţiei

Norica Nicolai propusă la ministerul Justiţiei

Norica Nicolai propusă la ministerul Justiţiei
17 Dec 2007   •   07:43

Norica Nicolai este propunerea liberalilor pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Liderii PNL au votat luni, în şedinţa Biroului Politic Central al partidului, ca senatorul liberal să fie desemnat în funcţia ocupată până acum de Tudor Chiuariu. Norica Nicolai a întrunit 28 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi două abţineri. ?Nu este uşor să începi un proiect românesc pe justiţie, cu un an înainte de finalul mandatului?. Aşa şi-a început Norica Nicolai prima declaraţie după votul de luni, asigurând că nu va fi un ministru partizan, ci unul care va "conduce acest minister în beneficiul României".

Invitată la Antena 3, Nicolai a declarat că preşedintele Băsescu nu are motive temeinice să nu aprobe nominalizarea sa în funcţia de ministru al Justiţiei, cu excepţia incidentului legat de nepoata sa. ?În această perioadă s-a considerat că un ministru care vine din societatea civilă este echidistant, că unul politic este părtinitor dar important este cum este omul, dacă promovează proiecte şi nu oameni?, a spus aceasta.  

Senatorul a vorbit şi despre obiectivele mandatului său; primul - finalizarea codului de procedură penală. În acest context, ea a precizat că nu este ?adepta modificărilor succesive şi a ordonanţelor de urgenţă?. Un alt obiectiv este elaborarea unei strategii de combatere a corupţiei. ?Nu îmi doresc o justiţiei de operetă, de paradă, ci una în care oamenii să aibă încredere?, a conchis senatorul.

Chiar dacă numele ei a fost vehiculat de mai multe ori pentru ocuparea unui portofoliu din cadrul guvernului Tăriceanu 2, Norica Nicolai nu a fost niciodată ministru. Multe voci spuneau însă demult că pregătirea sa de jurist o recomandă pentru funcţia de ministru al justiţiei.

Reacţii:
Victor Ponta, vicepreşedinte PSD, a salutat decizia liberalilor, avertizând însă că este o soluţie de compromis, care va reuşi cu greu să facă o punte de legătură între cele două palate. ?Mi-aş fi dorit ca ministrul Justiţiei să fie un om agreat şi de preşedinte şi de premier şi de partidele politice, ca şeful de la SIE?, dar este totuşi o surpriză că e numit un om care are legătură cu domeniul, a precizat el. ?Eram obişnuiţi ca Tăriceanu să numească tot felul de apropiaţi, care nu aveau nicio legătură cu domeniul?.

Cine este Norica Nicolai
Norica Nicolai s-a născut pe 27 ianuarie 1958, în Sinaia. A terminat facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi a fost, pe rând, procuror în perioada 1983 - 1991, secretar de Stat în Ministerul Muncii între 1996 - 2000 şi cadru didactic. Din anul 2000, este senator. Norica Nicolai este căstorită şi are o fată. În acest moment, este vicepreşedinte al Senatului şi vicepreşedinte al organizaţiei European Liberal Women Network.

După Revoluţie a intrat în politică ca membră a PNŢCD, însă în anul 2000 a fost exclusă pe motiv că nu a fost de acord cu refacerea Convenţiei Democrate. Din acelaşi an a devenit membră a PNL. La ultimul congres liberal a fost aleasă vicepreşedinte.

Norica Nicolai spune că a încercat să se îndepărteze de stereotipul femeii politician ce deţine un rol decorativ. Senatorului PNL a mai fost propus pentru funcţia de ministru al Apărării sau cel al Justiţiei la formarea cabinetului Tăriceanu 2.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close