Unul dintre amendamentele importante care a trecut astăzi de Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiției se referă la judecători și procurori și la numirile acestora. Mai exact, doar CSM poate face aceste numiri. Președintele României nu are dreptul să le refuze, poate doar semna variantele care vin de la CSM.
Mâine vor fi din nou dezbateri pe legile Justiției și se va discuta despre răspunerea magistraților pentru că și acesta este un subiect foarte important în legea 303, legea pe care parlamentarii o dezbat de câteva zile.
"Sunt modificate ținând cont de amendamentele și observațiile venite de la CSM, de la asociațiile profesionale. Eu cred că o dezbatere mai largă și mai concretă decât se desfășoară astăzi în Parlament nu poate să existe", a afirmat Florin Iordache, președintele Comisiei care se ocupă de Legile Justiției.
Cât despre atribuțiile președintelui în ceea ce privește dreptul lui de a refuza motivat o propunere de revocare sau de numire a unui magistrat, Florin Iordache a spus că:
"Este o hotărâre de respingere, ați văzut punctul de vedere și al CSM și al asociațiilor judecătorilor, care spune foarte clar că atunci când discutam de denumirea judecătorilor și procurorilor, cât și de numirea președintelui Înaltei Curți, mergem pe o procedură în care să ținem cont fie de avizul CSM și președintele face un act normal în care respectă punctul de vedere stabilit de CSM".