Premierul Emil Boc se întâlneşte în această după-amiază, la Parlament, cu senatorii şi deputaţii PDL pentru noi discuţii pe marginea textelor legilor pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea. În cadrul grupurilor parlamentare ale PDL s-a supus la vot susţinerea acordată Guvernului pentru asumarea răspunderii şi poziţia acestora faţă de moţiunea de cenzură social-democrată. Potrivit liderului grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader, cu excepţia a două abţineri, majoritatea parlamentarilor PDL au votat pentru sprijinirea Executivului şi împotriva demersului Opoziţiei.
?Noi am făcut o analiză a modului în care grurpul parlamentar al PDL susţine angajarea răspunderii şi împotriva moţiunii.Votul a fost în majoritate covârşitoare pentru susţinerea guvernului şi împotriva guvernului. Doi colegi s-au abţinut. Nici un vot nu a fost pentru moţiune? a afirmat Toader. În priovinţa parlamentarilor absenţi motivat de la întrunire, deputatul a precizat că va avea discuţii cu fiecare în parte.
El a susţinut că în cadrul discuţiilor cu premierul Emil Boc, nu s-a pus problema remanierii unor miniştri, ci a necesităţii aplicării măsurilor de austeritate de oameni cu adevărat competenţi.
Întrunirea vine pe fondul avertismentelor exprimate de mai mulţi parlamentari democrat-liberali care au anunţat că ar putea vota în favoarea moţiunii de cenzură spocoial-democrate în cazul în care Executivul nu va accepta unele amendamente privind îngheţarea pensiilor aflate sub plafonul de 1000 de lei. Din cele 70 de amendamente depuse, Guvernul a admis doar patru, ale PDL şi UDMR, cel mai important privind păstrarea pensiei sociale minime la nivelul de 350 lei.
Grupurile parlamentare ale PDL se întâlnesc cu o oră înainte de prima şedinţă de asumare a răspunderii Guvernului, la şedinţă fiind aşteptat şi primul-ministru Emil Boc, a precizat deputatul PDL Sever Voinescu.
Principalul subiect de discuţie la şedinţa parlamentarilor democrat-liberali vor fi legile pe care Guvernul îşi asumă luni răspunderea în faţa Parlamentului.
Primul proiect de lege pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea vizează unele măsuri de restabilire a echilibrului bugetar prin reducerea pensiilor, salariilor bugetarilor şi diminuarea altor prestaţii sociale. Cel de-al doilea proiect se referă la stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi vizează recalcularea pensiilor speciale şi evaluarea pensiilor de invaliditate.
Deputatul PDL Clement Negruţ a declarat, luni, că va decide dacă va susţine moţiunea de cenzură în funcţie de acceptarea amendamentului său depus la pachetul de măsuri potrivit căruia se elimină reducerile pensiilor până în 1.000 de lei.
"Este prea devreme să spun despre moţiunea de cenzură, am un amendament depus la Guvern, în funcţie de cum acest amendament va fi acceptat, voi decide", a precizat, Negruţ.
Din cele 70 de amendamente depusede parlamentari la primul proiect de lege, doar 4 au fost aprobate. În cazul celui de-al doilea proiect, un singur amendament a fost admis.
Primul amendament se referă la precizarea clară a faptului că pensia socială minimă nu scade sub 350 de lei.
Cel de-al doilea amendament admis presupune aplicarea reducerilor prevăzute imediat după intrarea în vigoare a legii. Procedura a fost declanşată în luna mai, însă se va finaliza în această lună, a precizat Boc.
Al treilea amendament admis la prima lege precizează că şi salariile angajaţilor cabinetelor parlamentarilor sunt reduse cu 25%, iar cel de-al patrulea amendament admis prevede includerea membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale în rândul celor care vor intra sub incidenţa reducerii.
La "Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor" a fost admis un singur amendament din cele aproximativ 20 care au fost depuse. Acesta presupune reducerea termenului de trei ani, cât era prevăzut iniţial pentru verificarea pensiilor de invaliditate, la un singur an.
Antena3.ro