Antena 3 CNN Politică Noi controverse legate de interviul dat de Ion Iliescu jurnaliștilor de la Le Figaro. Lipsesc o parte din afirmațiile cu care a fost citat inițial. Câteva mesaje tari ale fostului președinte

Noi controverse legate de interviul dat de Ion Iliescu jurnaliștilor de la Le Figaro. Lipsesc o parte din afirmațiile cu care a fost citat inițial. Câteva mesaje tari ale fostului președinte

4 minute de citit Publicat la 23:29 18 Dec 2018 Modificat la 23:29 18 Dec 2018
Noi controverse legate de interviul dat de Ion Iliescu jurnaliștilor de la Le Figaro. Lipsesc o parte din afirmațiile cu care a fost citat inițial. Câteva mesaje tari ale fostului președinte
Foto: Intact Images

Continuă controversele în jurul discuției purtate de Ion Iliescu cu jurnaliștii de la Le Figaro, chiar și după ce un post de televiziune a difuzat un fragment din materialul realizat de publicația franceză, cu fostul președinte al României, cel care a negat însă existența unui asemenea interviu. 

Din înregistrarea audio prezentată marți seară, care pare mai degrabă o șuetă între jurnaliștii francezi și Ion Iliescu, la care participă activ și fostul revoluționar Gelu Voican Voiculescu, lipsesc o parte dintre afirmațiile grele care i-au fost atribuite lui Iliescu de presa #rezist. Nu apare explicit legătură dintre fracturile din partid despre care Iliescu vorbește și problemele penale ale lui Liviu Dragnea, chiar dacă acestea sunt menționate ulterior de fostul președinte în dialog.

Dar mai important de atât. În înregistrarea difuzată de Realitatea TV există un fragment care apare pe titrajul în limba română al dialogului purtat exclusiv în franceză, dar care pare să NU se audă pe înregistrare. Și e un fragment-cheie în materialele prin care Iliescu era proiectat ca atacând dur actualul leadership al PSD.

Dialogul invocat este acesta: 

"Vorbiți de criză. În ce măsură este comparabilă criza actuală cu trecutul....

Nu cred că a existat o perioadă atât de complicată. 

Este cea mai gravă criză cu care s-a confruntat partidul?

Bineînțeles."

Ulterior în discuție, Iliescu spune că "Este un moment de criză pentru conducerea partidului". Iar asta se aude.

În dialogul purtat pe 7 noiembrie, potrivit jurnalistului Paul Cozighian, Iliescu afirmă că PSD ar trebui să-l susțină pe Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidențiale, pentru a avea șanse mai mari. PSD nu ar avea o personalitate cu susținere puternică în rândul maselor.

"În manieră realistă, partidul va trebui să-l susțină pe domnul Tăriceanu, care are mai multe șanse, nu avem o personalitate din PSD care să aibă susținerea maselor. Nu suficient. Din păcate", afirmă Iliescu.

În dialog, Iliescu explică că Liviu Dragnea a venit din fostul Partid Democrat al lui Petre Roman și afirmă că în PSD dialogul intern este în prezent la un nivel mult mai scăzut decât pe vremea sa. 

Jurnalist: Dar în partid (PSD - n.red.) se poartă discuţii?
Ion Iliescu: Din păcate nu la dimensiunile necesare pentru un partid cu responsabilităţile sale. Este o opinie.

Credeți că se poartă mai puțin discuții acum decât în perioada dumneavoastră?

În orice caz, da și nu mai există acea legătură de încredere solidă, de încredere reciprocă între toți membrii partidului. Noi am promovat asta și a fost forța partidului în toată perioada de după Revoluție. Încrederea eternă în partid, între membri, de la lideri până jos, până la bază. A fost forța partidului nostru, această unitate și solidaritate, responsabilitatea intelectuală față de partid, față de militanți. Aceasta este slăbiciunea și chiar încrederea reciprocă cred că este puțin.... 

Pot să emit multe judecăți, pentru că nu mai sunt...

Sunt mulți oameni de calitate în acest partid, e partidul care este cel mai puternic și are cea mai mare influență în rândul maselor. Dar din păcate, există fracturi interioare care se reflectă astăzi. Poziția personală a domnului Dragnea este destul de complicată, cu aceste probleme juridice.

Iliescu: Este un spectacol jenant pentru partid tot ceea ce se întâmplă

Iliescu deplânge lipsa unui congres în care să există dezbateri reale în partid și susține că "este un spectacol jenant pentru partid tot ceea ce se întâmplă, chiar și cu aceste situații personale."

"Congresul trebuie să fie rezultatul unui proces anterior, al unui dialog deschis, a unui cadru de dezbateri, de discuții iar asta nu mai există. Lipsește o discuție permanentă. Sunt preocupați de spectacol, nu de un congres. Congresul trebuie să fie un for central de dezbatere politică majoră în partid. Însă mulți se limitează la spectacol, pentru a se putea prezenta.  Și nu este spectacol. Nu vreau să judec, pentru că nu sunt în interior. Dar în tot cazul este un spectacol jenant pentru partid tot ceea ce se întâmplă, chiar și cu aceste situații personale. Unii membri au intrat într-un conflict cu direcția partidului și cum putem rezolva această situație critică. Din păcate, dacă înțeleg bine situația, pentru că relațiile mele sunt oarecum reduse - nu pot spune că știu bine situația, dar simt că există încă o forță reală în partid, în organizațiile locale, pentru că există o tradiție care susține această activitate politică și există mulți tineri, mulți militanți, care sunt implicați în activități concrete, reale, cu o existență solidă și care mențin asta. Sunt oameni, sunt cadre locale care mențin asta și au autoritate. Din păcate, am pierdut această coeziune generală în partid și această comunicare de la vârf la bază,  pentru toată acest sprijin care este forța unui partid. Dar sper, pentru că există suficiente resurse care sunt implicate în viața politică, pentru că nu există alternativă. Pentru că nu există încă o forță capabilă să răspundă nevoilor societății românești", spune Iliescu. 

Statul paralel este slăbiciunea forțelor politice din țară

Fostul președinte vorbește și despre statul paralel. "Mulți oameni vorbesc despre statul paralel. Eu îmi aduc aminte foarte concret ce înseamnă aceasta, ce înseamnă statul paralel. Nu este statul paralel, ci este slăbiciunea forțelor politice din țară și a partidelor active care poate crea un hiatus și care bineînțeles, poate crea posibilitatea ca forțe rebele, forțe necontrolate, să creeze imaginea unui stat paralel. Nu există... Întotdeauna, când forța centrală, forța politică a țării, dă dovadă de slăbiciune, există persoane care pot și amplifică acest..."

Citește și

PAUL COZIGHIAN. Cine este jurnalistul care pretinde că i-a luat interviu lui Ion Iliescu pentru Le Figaro

Ion Iliescu neagă că a dat un interviu pentru Le Figaro în care critica situaţia din PSD: Sunt dezgustat de acest act de război mediatic

×
x close