Antena 3 CNN Politică Noi certuri. Şedinţa conducerii Camerei, suspendată de Anastase. Năstase, făcut responsabil

Noi certuri. Şedinţa conducerii Camerei, suspendată de Anastase. Năstase, făcut responsabil

Noi certuri. Şedinţa conducerii Camerei, suspendată de Anastase. Năstase, făcut responsabil
21 Iun 2010   •   16:33

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase  a suspendat, luni după amiază, şedinţa conducerii acestui for legislativ, pentru a împiedica  adoptarea unui proiect de  hotărâre propus de social-democratul Adrian Năstase prin carea acesta propunea ca şedinţele în plen să fie conduse, în absenţa preşedintelui Camerei, prin rotaţie de vicepreşedinţi, în ordine alfabetică şi de  către reprezentantul PDL. Schimbul dur de replici ce a urmat între cei doi parlamentari a condus la  suspendarea şedinţei, decizie contestată atât de reprezentanţii PSD, cât şi cei ai PNL.

Invocând modul abuziv în care democrat-liberalul  Ioan Olotean, vice al Camerei, a condus şedinţa de plen dedicată desemnării unui judecător al Curţii Constituţionale,  Năstase a propus Biroului Permanent ca şedinţele în plen sunt conduse, în absenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, prin rotaţie de vicepreşedinţi, în ordine alfabetică.

În contrareplică, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a propus  modificarea Regulamentului Camerei, care prevede că vicepreşedinţii conduc activitatea Biroului Permanent şi a plenului Camerei, la solicitarea preşedintelui sau, în absenţa acestuia, prin decizie.

El a propus  ca, în perioada în care preşedintele Camerei asigură interimatul funcţiei de preşedinte al României, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor se exercită de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de preşedintele acestui for legislativ.

Cum era de aşteptat, propunerea lui Toader a provocat nemulţumirea Opoziţiei, secretarul Camerei Valeriu Zgonea acuzând faptul că, prin acest proiect, se intenţionează şi ca preşedintele Camerei să asigure interimatul funcţiei de preşedinte al României şi nu preşedintele Senatului, cum prevede Constituţia.

Nervoasă, Roberta Anastase a suspendat şedinţa Biroului Permanent,  acuzând schimbul de replici mai dur avut cu Adrian Năstase pe care l-a învinuit că vrea să limiteze atribuţiile preşedintelui Camerei.

"Am suspendat şedinţa, am avut un schimb de replici mai dur. Adrian Năstase, care nu-şi face niciodată treaba de vicepreşedinte, încearcă să limiteze atribuţiile preşedintelui conferite prin Regulament, nu printr-un organ administrativ cum este Biroului permanent", a spus Anastase.

Secretarul Camerei Dumitru Pardău a  completat, arătând că şedinţa a fost suspendată după ce Adrian Năstase a folosit "cuvinte nepotrivite, jignitoare" la adresa preşedintelui Camerei. "Aceste lucruri vor fi analizate într-o şedinţă viitoare", a spus Pardău.

În schimb, reprezentanţii PSD şi PNL în Biroul Permanent al Camerei au depus, luni, la secretarul general, o solicitare de reconvocare a acestui for pentru ora 15.30, considerând că prima şedinţă a fost întreruptă în mod "abuziv" de preşedintele Roberta Anastase, fără a epuiza ordinea de zi.

Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu, chestor al Camerei, a precizat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Robertat Anastase, a suspendat în mod "abuziv" prima şedinţă, fără a epuiza ordinea de zi, şi a acuzat-o că a adus jigniri reprezentanţilor PSD şi PNL şi că s-a exprimat într-un limbaj "mai puţin academic".

Potrivit lui Bănicioiu, Roberta Anastase a suspendat şedinţa Biroului Permanent în momentul în care se discuta solicitarea vicepreşedintelui Camerei, Adrian Năstase, privind rotirea la conducerea şedinţelor de plen a tuturor vicepreşedinţilor.

"Adrian Năstase a mai fost preşedinte al Camerei şi a mai condus şedinţe de plen. Pe vremea când dumneai (Roberta Anastase, n.r.) deprindea, cu greu, mersul pe podiumurile de modeling, alţii conduceau şedinţele", a spus Bănicioiu.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close