Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a făcut o confuzie miercuri când a spus la Bruxelles că nu ştie nimic despre subiectul celor doi români reţinuţi în Irak de către forţele coaliţiei, sub acuzaţia de culegere de informaţii. Deşi muncitorii sunt anchetaţi încă de la sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele a subliniat la Bruxelles că a aflat despre această problemă abia miercuri dimineaţă. Joi a venit cu o rectificare. De fapt, Ministerul de Externe l-a informat pe preşedinte despre situaţia din Irak încă din 13 noiembrie 2006. Însă, concentrat fiind asupra discursului din Parlamentul European, lui Băsescu i-au scăpat din vedere datele primite anterior de la MAE şi nu a făcut legătura. Şeful statului regretă confuzia şi a precizat că a declanşat demersurile necesare pentru a afla dacă s-a confirmat că românii erau implicaţi în spionaj sau a fost un simplu incident.
În replică, premierul
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ?este o dovadă de abilitate din partea preşedintelui răspunsul pe care l-a dat?. Premierul a reiterat joi că a aflat de abia miercuri despre situaţia celor doi români. Prim-ministrul spune că a verificat informările primite la cancelaria sa şi nu există date despre subiect. Întrebat despre o eventuală sancţionare a ministrului de Externe pentru faptul că nu l-a anunţat despre situaţia celor doi români, Tăriceanu a declarat că a avut astăzi o întrevedere cu Mihai Răzvan Ungureanu. Prioritatea imediată este însă soluţionarea cât mai rapidă a situaţiei, a subliniat premierul.
Ungureanu: Nu e nimic special în cazul celor 2 români
Cazul celor doi români reţinuţi în Irak nu este chiar atât de special, a afirmat astăzi ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Antena 3, Ungureanu susţine că există aproape 7.300 de români arestaţi sau reţinuţi peste hotare. În ceea ce priveşte bâlbâiala privind ce instituţii au fost sau nu informate deste acest caz, Ungureanu a declarat că există anumite proceduri, tocmai din cauza numărului mare de cazuri de acest gen.
În replică, liderul PSD susţine că declaraţia preşedintelui statului este penibilă sau cel puţin ilară.
Mircea Geoană spune că aceşti români au fost uitaţi de instituţiile statului. Preşedintele PSD crede că ministrul de Externe ar trebui audiat în Parlament în acest caz.
Liberalul
Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat pentru Antena 3 că, probabil, preşedintele Băsescu este surmenat şi ar trebui să îşi ia un concediu. Alt liberal,
Radu Stroe, este ?dezolat că s-a uitat de soarta acelor români?. În plus, secretarul general al Guvernului spune că este inadmisibil ca premieul să nu fie informat despre caz, având în vedere că este vicepreşedintele CSAT.
Şeful SIE, chemat să dea socoteală în Parlament
Claudiu Săftoiu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, va fi chemat în Parlament pentru a da explicaţii privitoare la situaţia românilor arestaţi în Irak. Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a subliniat că este o situaţie extrem de gravă, cu atât mai mult cu cât avem de-a face cu o acuzaţie de spionaj. ?Trebuie să vedem dacă SIE şi-a făcut datoria în această problemă?, a declarat Olteanu. În ceea ce priveşte poziţia Ministerului de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu ?şi-a îndeplinit toate atribuţiile în această chestiune?, iată motivul pentru care apelul lui Bogdan Olteanu nu îl priveşte şi pe ministrul de Externe.
Reprezentanţii Partidului Consevator şi-au exprimat îngrijorarea că ?preşedintele Băsescu nu se mai poate concentra?. PC nu ştie cum va putea Traian Băsescu să îşi exercite mandatul dacă are momente de cădere ca cel de miercuri de la Bruxelles. În plus, conservatorii cred că este greu de explicat de şeful statului a demarat procedurile pentru a-i ajuta pe cei doi români reţinuţi în Irak. Purtătorul de cuvânt, Bogdan Ciucă, consideră că Traian Băsescu s-a implicat imediat în cazul ziariştilor răpiţi în Irak în 2005 pentru că a ştiut că poate câştiga astfel capital de imagine.
Bogdana Boga