Antena 3 CNN Politică Nicușor Dan, despre fascinația lui Călin Georgescu pentru legionarism: „Asta este deja de zona penalului”

Nicușor Dan, despre fascinația lui Călin Georgescu pentru legionarism: „Asta este deja de zona penalului”

A.S. 16 minute de citit Publicat la 22:26 19 Dec 2024 Modificat la 23:48 19 Dec 2024
nicusor dan
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Foto: Hepta
12 Update-uri
Afișează

„Avem un stat care trebuie reparat cu mijloace administrative, politice și juridice și am aceste competențe”

Publicat acum 6 ore si 8 minute

Acest live text s-a încheiat.

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Dacă ar fi să explicați motivația dvs. în cuvinte simple pentru cei care se uită acum, explicați-le de ce sunteți dvs. omul potrivit?

Nicușor Dan: Cred că președintele trebuie să fie și mediator, cred există multe conflicte în societate care ar fi putut fi mult reduse dacă clasa politică ar fi vorbit... De exemplu, anxietatea față de războiul din Ucraina sau poziția românilor față de războiul din Ucraina, ar fi fost mult mai bună și mai liniștită dacă ni s-ar fi explicat politica externă, de altfel, foarte bună pe care România o face.

Noi avem un stat care nu funcționează în multe din instituțiile sale și el trebuie reparat cu mijloace administrative, politice și juridice și am aceste competențe.

Nicușor Dan, despre creșterea cu 10% a taxelor din București: O cutumă care nu vine din mandatul meu

Publicat acum 6 ore si 13 minute

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Taxele în București le măriți de mâine cu 10%. 

Nicușor Dan: Cu rata inflației, da. Adică cel puțin așa am propus consiliului și Consiliul General o să voteze sau nu mâine. Ăsta este modul în care am funcționat în fiecare an.

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Dar de ce? Pensionarii și salariații în București care sunt la stat tocmai au primit vestea că nu li se va mai mări cu rata inflației nici salariile, nici pensiile. 

Nicușor Dan: Este o cutumă care nici măcar nu vine din mandatul meu. An de an s-a întâmplat asta, deși este o decizie pe care să o ia consilierii generali mâine. Pot să decidă să nu crească deloc.

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Opțiunea dvs. care ar fi?

Nicușor Dan: Atâta timp cât eu am propus, că mi-am pus semnătura pe proiect...

Nicușor Dan, despre problema traficului din București: „O să fie mai bine în 2-3 ani de acum”

Publicat acum 6 ore si 21 minute

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Ce faceți cu traficul din București?

Nicușor Dan: Haideți să o luăm metodic. Traficul vine dintr-o dezvoltare urbană scăpată de sub control timp de 20 de ani. Deci de când România s-a știut că o să intre în Uniunea Europeană, au început să vină banii și autoritățile au fost și slabe, și corupte, și au permis să construiască orice, oricât și, bineînțeles, dacă ne uităm că la Pipera, unde suntem noi, pur și simplu s-a construit disproporționat față de rețele.

(...) Dacă ai o boală lungă, nu poți să ai un medicament care te face bine pe loc. Am reușit asta parțial și după referendum, o să fie și mai bine să punem ordine în modul în care se construiește și după aceea pe un oraș care e deja disfuncțional am început să reparăm și să ducem lucrurile în singura direcție în care orașele occidentale, cu zeci de ani înaintea noastră, au reușit să rezolve problema asta, adică să ducem oamenii către transport public. Am adus tramvaie, autobuze electrice, troleibuze și avem o creștere de 40% la folosirea transportului public. Avem deja contracte pentru modernizarea liniilor de tramvai ca să avem viteză mai mare și la fel să ducem oamenii, să-i convingem să folosească mai mult transportul public, mai și taxăm parcarea.

Dacă ai o boală lungă, nu poți să ai un medicament care te face bine pe loc. Am reușit asta parțial și după referendum, o să fie și mai bine să punem ordine în modul în care se construiește și după aceea pe un oraș care e deja disfuncțional am început să reparăm și să ducem lucrurile în singura direcție în care orașele occidentale, cu zeci de ani înaintea noastră, au reușit să rezolve problema asta, adică să ducem oamenii către transport public.

Am adus tramvaie, autobuze electrice, troleibuze și avem o creștere de 40% la folosirea transportului public. Avem deja contracte pentru modernizarea liniilor de tramvai ca să avem viteză mai mare și la fel să ducem oamenii, să-i convingem să folosească mai mult transportul public, mai și taxăm parcarea.

„Dacă România o duce bine, și Bucureștiul o va duce bine indiferent cine va fi primar după mine”

Publicat acum 6 ore si 28 minute

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Rezultatele dvs. ca primar general al Capitalei sunt suficiente pentru a spune am încheiat treaba aici? Sunteți mulțumit de situația din București, de situația traficului și a celorlalte probleme care apasă bucureștenii?

Nicușor Dan: E o întrebare foarte, foarte pertinentă și la prima vedere pare că eu nu am dreptate și înțeleg asta. În primul rând, despre cum e Bucureștiul. (...) Eu cred că, față de situația pe care am primit-o acum 4 ani, am dus orașul în direcția potrivită. Acum întrebarea este de ce n-aș rămâne, pentru că am început niște lucruri aici. (...) Eu cred că este o mare oportunitate pentru România de a schimba funcționarea unor lucruri și cred că, dacă reușim, și Bucureștiul o să o ducă mai bine. 

Dacă România merge prost, și Bucureștiul o va duce prost. Dacă România o duce bine, și Bucureștiul o va duce bine indiferent cine va fi primar după mine. 

 Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: (...) În momentul de față, sunt, în mod evident - și cred că recunoașteți asta - neterminate.

Nicușor Dan: Eu sunt în momentul de față în continuare primar, mă ocup de lucrurile curente. Tocmai am anunțat că ne-am atins obiectivul de kilometri pe anul ăsta, 70 de conducte de termoficare. În perioada imediat următoare, imediat ce se instalează Parlamentul, o să insist să realizăm, să transpunem în lege ceea ce bucureștenii au decis. Și ăsta va fi un punct foarte, foarte important pentru București. Sunt niște proiecte începute, liniile de tramvai pentru care avem contractele deja semnate și așteptăm să iasă ghidurile pe fonduri europene ca să continue documentațiile pentru noile tramvaie.

„Cine nu vrea să-și asume responsabilitatea într-un moment greu pentru România, o să fie taxat de electorat”

Publicat acum 6 ore si 38 minute

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Situația și criza de astăzi din coaliția ce încerca să formeze un guvern le cunoaștem foarte bine. Pe cine vedeți vinovat pentru faptul că există cutremure de felul acesta?

Nicușor Dan: Trebuie să privim cu calm ce se întâmplă. Bineînțeles că e mult mai interesant să ne uităm la aspectele astea anecdotice. Trebuie să ne gândim că și în țările occidentale procesul de formare al unui guvern între mai multe partide e un proces anevoios care durează luni de zile. trebuie să luăm ce s-a întâmplat azi ca un accident de parcurs. Sunt optimist că partidele pro-occidentale vor forma un guvern, eu mi-aș dori ca toate patru să fie împreună, dar cel puțin să avem un guvern cu susținere majoritară în Parlament, pentru că suntem într-o situație economică dificilă și e nevoie să fie luate niște măsuri curajoase și asta nu poți să faci decât cu o majoritate în parlament. 

(...) Cine nu vrea să-și asume responsabilitatea într-un moment greu pentru România, o să fie taxat de electorat mai târziu.

Nicușor Dan: Nu cred că e bine pentru țară ca Iohannis să demisioneze

Publicat acum 6 ore si 49 minute

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Klaus Iohannis ar trebui să rămână la Cotroceni după data de 21-22 decembrie?

Nicușor Dan: Eu cred că da din două motive: În primul rând pentru că există o decizie a Curții Constituționale care spune că domnia sa trebuie să rămână președinte după data de 21 decembrie, e obligatorie, și atunci n-ar putea să plece din poziția asta decât prin demisie și nu cred că este bine pentru imaginea României, un președinte care demisionează nu se întâmplă prea des.

Noi am avut deja acum două săptămâni niște alegeri care s-au anulat, acum să vedem și un președinte care demisionează nu cred că e ceva potrivit pentru  imaginea României și, în plus, atât domnia sa, cât și șefii instituțiilor de securitate trebuie, fiind în funcție și fiind în contact operativ pe toată chestiunea de securitate, să lămurească ce s-a întâmplat la alegerile pe care le-am anulat.

Nicușor Dan, despre data alegerilor prezidențiale: Să mai așteptăm 2 luni pentru a avea lămurită chestiunea alegerilor trecute

Publicat acum 6 ore si 51 minute

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile prezidențiale? 

Nicușor Dan: Cred că dacă trebuie să mai așteptăm două luni pentru a avea lămurită chestiunea alegerilor din noiembrie și decembrie, e important pentru statul român să mai așteptăm două luni ca să fie chestiunea lămurită.

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Două luni... Asta ar însemna în martie? 

Nicușor Dan: Nu știu. E o informație pe care noi nu o avem - care este stadiul anchetelor, care este stadiul discuțiilor între instituțiile noastre și instituțiile partenere pentru a aproba ce s-a întâmplat în 24 noiembrie și 8 decembrie. Ce pot să spun este că e foarte important ca această lămurire să existe.

Nicușor Dan, despre fascinația lui Călin Georgescu pentru legionarism: „Asta este deja de zona penalului”

Publicat acum 6 ore si 57 minute

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Dl. Georgescu, un candidat despre care s-a vorbit mult. Dacă va reuși să candideze și la alegerile următoare, va fi unul dintre principalii dvs. contracandidați. Cum înțelegeți persoana dl. Georgescu sub aspectul convingerilor, orientărilor și a tuturor suspiciunilor?

Nicușor Dan: În sondajul pe care l-am făcut săptămâna trecută, dl. Georgescu figura ca personalitatea politică cu cea mai mare încredere în România. E un complex de factori aici. El a ajuns acolo pentru că exista o mare nemulțumire populară față de clasa politică și de modul în care este administrată România și a avut mijloacele electronice online cele mai potrivite pentru a canaliza această nemulțumire și aici aș vrea să văd descris de către instituțiile statului român, cu sprijinul partenerilor noștri, să vedem exact cum s-a desfășurat această campanie. Specialiștii cu care am vorbit spun că o astfel de campanie costă de ordinul zecilor de milioane de euro. Pentru moment, noi avem niște dovezi de ordinul sutelor de mii de euro, niște oameni care au fost plătiți ca să îi facă campanie. În ceea ce privește convingerile sale - aici este din nou un element foarte important - faptul că a fost perioada așa de scurtă în care oamenii au aflat de Călin Georgescu, că n-au avut timp mulți dintre ei să vadă și declarații mai vechi sau declarația cu privire la NATO, care evident că le-ar fi adus niște îndoieli cu privire la domnia sa. De aceea este important ca noi să avem o campanie electorală în care să avem timp să ne informăm despre fiecare dintre candidați. Cel mai grav lucru este că pune în discuție apartenența noastră la NATO, ca și cum într-o țară cu război la graniță poți să spui așa că tu vrei pacea și nu ți se va întâmpla nimic. 

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Alte lucruri grave vedeți în ceea ce-l privește? Fascinația pentru legionarism, lucrurile de felul acesta vi se par grave?

Nicușor Dan: Asta este deja de zona penalului. În momentul în care tu intri într-o zonă în care cumva contești libertatea individuală și spiritul democratic. Da, desigur. 

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Credeți că sunteți persoana potrivită pentru a-l învinge în aceste alegeri?

Nicușor Dan: Să vedem dacă o să fie până la urmă candidat sau nu.

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Credeți că va fi sau nu?

Nicușor Dan: Mai de grabă cred că nu. Dar mă aștept... Noi avem niște oameni, niște cetățeni români care, cu bună-credință s-au dus și l-au votat pe acest domn, care se pregăteau să-l voteze în turul doi și oamenii aceștia trebuie să aibă o explicație de ce s-au anulat alegerile. În momentul de față ei nu o au. Au niște frânturi de informații și nu sunt convinși. Cred că e foarte, foarte important pentru democrația noastră ca, în momentul în care începem alegerile reluate pentru prezidențiale, toate aspectele să fie lămurite și să fie convinși că decizia CCR a fost decizia corectă. Mai departe, în campanie, cine va fi președinte... Eu cred că președintele României trebuie să fie acela care să aibă cele mai multe atribute în stare să reformeze statul român, să-l facă mai puternic, fără ca prin asta să ducă într-o zonă de anarhie și revoluție.

„În linii mari, politica externă a României a fost corectă în ultimii 20-30 de ani”

Publicat acum 7 ore si 16 minute

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Care ar fi înțelegerea pe situația de securitate? Mai mult Bruxelles sau mai mult Washington?

Nicușor Dan: Cred că fiecare dintre ele este importantă. Washington e important pe partea de securitate, Washington e important pe partea de economie și de instituții europene. Cred însă că, în linii mari, politica externă a României a fost corectă în ultimii 20-30 de ani.

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Deci ați continua această politică?

Nicușor Dan: Fără discuție. Cred că miza pentru președintele României și miza pentru clasa politică din România este politica internă, pentru că aici avem problemele mari.

Cu ce ar fi mai bun Nicușor Dan față de ceilalți candidați: „Acesta este profilul meu. Mi l-am făcut în ultimii 15-20 de ani”

Publicat acum 7 ore si 20 minute

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: În condițiile în care situația zonală se complică, care ar fi răspunsul dvs. și pe ce ar trebui să ne bazăm în condițiile în care ați câștiga aceste alegeri, dacă România se află sub atac? Prin ce ar fi Nicușor Dan mai bun decât ceilalți în a răspunde acestei provocări care ne-a băgat în această criză?

Nicușor Dan: Cred că principala problemă a României, în momentul de față, și cred că asta au semnalat și cetățenii la alegerile prin care am trecut, este că statul funcționează cu mari deficiențe în unele zone, există și multă corupție, iar fenomenele astea sunt întrepătrunse, pentru că dacă ai corupție, atunci o să ai și un sistem de angajări în sistemul de stat care să fie influențat. Nu cred că trebuie să avem o revoluție și o anarhie, cred că trebuie să modernizăm statul, să reformăm statul și un atribut esențial al cuiva care vrea să reformeze statul este să cunoască mecanismele de funcționare ale instituțiilor, să știe politică, adică să reușească să coaguleze majorități și să știe foarte bine mecanisme juridice. Acesta este profilul meu pe care mi l-am făcut în ultimii 15-20 de ani.

Publicat acum 7 ore si 40 minute

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Care este motivația și calculul pe care îl aveți, în condițiile în care, cel puțin în momentul de față, USR n-ar da semne că ar vrea să vă susțină în această candidatură?

Nicușor Dan: Nu cred că ăsta a fost sensul deciziei mele. Noi am avut un eveniment extraordinar, niște alegeri care au fost anulate. Dincolo de acest atac hibrid, pentru care încă nu avem, în opinia mea, dovezi, dar pare că asta este, dincolo de asta noi am constatat o uriașă nemulțumire a oamenilor față de clasa politică și față de modul în care funcționează statul român în toate aspectele lui, inclusiv la cele mai simple în care oamenii interacționează cu el. Și atunci eu cred că am avut multe rânduri de alegeri în România, numai că asta a fost una excepțională în care, față de toate celelalte în care am ales răul cel mai mic, am avut mici speranțe, acum oamenii au transmis: e nevoie de o schimbare radicală în România. Și atunci a fost un moment în care fiecare dintre noi cred că și-a pus întrebarea, în acest context nou, „ce pot să fac eu?”. Acesta a fost răspunsul meu, pe scurt.

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: În sondajul de opinie pe care l-am prezentat mai devreme, la întrebarea cine este de vină pentru actuala criză, pe primul loc se află politicienii și clasa politică - 37% identifică această problemă. Calculul dvs. pentru a lansa această candidatură vine cumva ca răspuns la o problemă, nu? 

Nicușor Dan: Da.

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: Credeți că fără sprijinul USR, fără sprijinul PNL și a zonei de dreapta de unde ați putea lua voturi, că ați putea ajunge în turul doi și să câștigați?

Nicușor Dan: Bineînțeles că sunt multe scenarii. Pe mine, la București, în 2020, nu m-au votat doar susținătorii USR, ci și mulți oameni de dreapta și o categorie de oameni de stânga. Urmează să avem o campanie electorală pentru alegerile prezidențiale în care va conta foarte mult omul, mai mult decât partidul, pentru că ați văzut în alegerile pe care le-am avut, decalaje mari între scorul partidului și scorul candidatului. E foarte important să avem o campanie electorală în care oamenii să ajungă să cunoască proiectele fiecăruia dintre candidați, să cunoască trecutul fiecăruia și eu sunt optimist. Acum, partidele sunt angrenate în formarea unui guvern pro-occidental, pentru a elimina incertitudinile și pentru a reda stabilitate României. Imediat după asta sunt convins că o să ne uităm și pe sondaje, o să și discutăm între noi și o să ajungem într-o situație care să nu ne mai ducă în situația în care am fost pe 24 noiembrie. Sau pe 8 decembrie, mai precis.

Nicușor Dan, față în față cu Mihai Gâdea la Antena 3 CNN

Publicat acum 8 ore si 47 minute

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, va fi față în față cu Mihai Gâdea, joi seară, în emisiunea Sinteza zilei de la Antena 3 CNN.

Edilul Capitalei și-a anunțat, luni, candidatura ca independent la alegerile prezidențiale de anul viitor. Acesta spune că este „deschis” la discuții cu partidele pro-europene pentru susținerea acestei candidaturi și a declarat că i-a anunțat pe liderii partidelor despre intenția de a-și anunțat candidatura.

„Este nevoie de schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la nevoile cetățenilor, iar această schimbare nu poate să se bazeze decât pe valori sănătoase. Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025”, a anunțat Nicușor Dan.

După anunțul candidaturii sale, liderii politici ai partidelor din coaliția pro-europeană au avut păreri împărțite. Deși Nicușor Dan a spus că a discutat cu partidele coaliției pro-europene, USR a spus că ei nu au fost anunțați.

Supărați, liderii USR au transmis oficial că partidul nu îl susține pe Nicușor Dan la alegeri. „Candidata noastră este Elena Lasconi”, a anunțat purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat luni seară, că „orice este posibil în România” atunci când a fost întrebat dacă Nicușor Dan ar putea fi candidatul comun al PNL, PSD și UDMR la alegerile prezidențiale. Liderul UDMR spune că anunțul primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, privind candidatura la alegerile prezidenţiale era unul aşteptat.

Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, într-un interviu la HotNews, că PNL nu a luat o decizie dacă îl va susţine pe primarul Capitalei, Nicuşor Dan, la alegerile prezidenţiale, dar a precizat că el crede că trebuie învăţat din lecţiile trecutului, iar prima lecţie este să fie susţinut un număr mai mic de candidaţi. „Nicușor Dan mi-a dat un telefon și m-a informat, atâta tot”, a spus Bolojan, despre anunțul primarului general.

„Nu exclud candidatura domnului Nicuşor Dan, nu exclud această posibilă susţinere, dar trebuie să facem aceste analize”, a precizat acesta.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a comentat la Antena 3 CNN efectele politice ale candidaturii prezidențiale anunțate de Nicușor Dan.

„Lucrurile devin foarte complicate și arată o grabă pe care eu, personal nu o înțeleg, a domnului Nicușor Dan, de a se poziționa drept candidat, în condițiile în care înțelegerile posibile între (formațiunile din) acest arc pro-european nu s-au finalizat încă, forțându-le, într-un fel, mâna.

În ceea ce privește Partidul Social Democrat, nu funcționăm în fața faptului împlinit, iar domnul Nicușor Dan încearcă ceea ce a mai încercat cu un succes surprinzător astă vară, să se poziționeze ca un independent de care toată lumea are nevoie, urmând ca toți să ne aliniem. E foarte puțin probabil (...) independent de ceea ce putem noi face, ca și lideri ai partidului, să convingem sau să fie convinși alegătorii că Nicușor Dan este o soluție. După părerea mea, vă spun că nimic din ce a spus (Nicușor Dan) până acuma n-a fost dovedit de realitate”, a spus Lucian Romașcanu.

Între timp, coaliția pro-europeană a început să se clatine. Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a anunțat joi că partidul pe care îl conduce „se retrage de la masa discuțiilor” pentru formarea Executivului cu celelalte trei partide pro-europene, PNL, UDMR și USR. Social democrații vor vota în Parlament un guvern de dreapta și vor rămâne în opoziție.

Nicușor Dan a reacționat după anunțul neașteptat al premierului Marcel Ciolacu, potrivit căruia PSD se retrage din coaliția de guvernare. „Nu cred că e bine”, a afirmat primarul general al Capitalei, argumentând că „trebuie să existe un guvern care să fie susținut de o majoritate în Parlament”.

Iar UDMR nu va face parte dintr-un guvern cu PNL şi USR şi va prefera să rămână în Opoziţie dacă se va ajunge la o asemenea formulă politică, au declarat pentru Antena3.ro surse oficiale. 

Elena Lasconi a anunţat, joi seara, că USR nu va participa la un guvern minoritar, cu PNL, dar pune în continuare condiţii pentru a face parte dintr-un guvern cu PSD.

x close