Antena 3 CNN Politică Nicușor Dan a depus plângere penală privind documentul legat de colaborarea cu Securitatea comunistă

Nicușor Dan a depus plângere penală privind documentul legat de colaborarea cu Securitatea comunistă

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat că a depus o plângere penală privind documentul cu presupusa sa colaborare cu Securitatea comunistă.

Nicu?or Dan
Nicușor Dan a depus plângere penală privind documentul legat de colaborarea cu Securitatea comunistă
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Iun 2024   •   19:06

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, susţine că publicarea documentului intitulat “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică”, este un fals care i-a afectat grav imaginea şi a indus în eroare electoratul. 

“Am depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 București pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale (articolul 320 din C.pen.) și uz de fals (articolul 323 din C.pen.), cu privire la documentul intitulat “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică”.

Consider că prin diseminarea masivă pe unele canale mass-media și pe rețelele de socializare a acestui fals mi-a fost grav afectată imaginea. Deși nu se cunoaște proveniența acestui înscris, scopul difuzării sale este de a altera competiția electorală și de a induce în eroare alegătorii.

Vreau să-i asigur de considerația mea pe jurnaliștii care au abordat echilibrat și deontologic aceste informații și îmi exprim încrederea că bucureștenii se informează corect și știu să distingă între un fake news și o știre reală", a transmis Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, în cadrul unui comunicat de presă. 

Nicușor Dan, acuzat că a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani

În cursul zilei de luni a circulat în presă și în mediul politic un document care susține că Nicușor Dan, pe vremea când era elev și avea 17 ani, a colaborat cu Securitatea și a oferit informații despre colegii săi.

Raportul, care are trei pagini și este atribuit Securității, datează din 1988, înainte de Olimpiada de Matematică din Australia. Documentul menționează că „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba” în cazul lui Nicușor Dan.

Nicuşor Dan susţine că documentul care a apărut în spaţiul public şi din care ar reieşi că a furnizat note informative Securităţii prezintă "mai multe neconformităţi faptice".

CNSAS a transmis marţi că nu a eliberat documentul privind o presupusă colaborare a lui Nicuşor Dan cu Securitatea comunistă, dar se vor verifica toate informaţiile conţinute de acesta "cu celeritate", având în vedere suspiciunile referitoare la autenticitate.

×
Subiecte în articol: Nicușor Dan plangere penala
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close