Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a acuzat sistemul SMURD şi în mod special pe Raed Arafat pentru tragedia aviatică din lacul Siutghiol.
"Acest elicopter SMURD a fost achiziţionat la propunerea mea, de către CJ Constanţa, pe programul transfrontalier România - Bulgaria 2013 - 2015. Un program care face referire la salvarea vieţilor omeneşti pentru români şi bulgari din Constanţa şi, respectiv, Dobric. Acest elicopter are obligaţia să salveze vieţile omeneşti din România şi Bulgaria 24/24, conform contractului de finanţare. Nu poate fi schimbat pentru că vrea eu. Altfel, se numeşte deturnare de fonduri europene. Din păcate, această destinaţie a elicopterului a fost schimbată de domnul Arafat, cât eu nu am fost aici. Acest contract a fost schimbat şi a dus la moartea acestor oameni. Acest elicopter a avut flotoare, eu le-am comandat, Nicuşor Constantinescu. Mai are flotoare? Nu mai are. Acest elicopter are dotări de funcţionare de zi şi de noapte, pe orice vreme. Ieri nu a bătut vântul, apa avea 0 grade, fără ceaţă, fără vânt şi totuşi nu s-a putut face nimic", a explicat Constantinescu.
Întrebat care este vina lui Arafat, punctual, Constantinescu s-a sucit şi a spus că doar pune întrebări.
"Nu ştiu unde este vina domnului Arafat, eu nu acuz, pun întrebări publice. Conform caietului de sarcini, când s-a dus în folosinţă acest elicopter, s-a făcut o licitaţie publică pentru operare. Această licitiaţie a avut un caiet de sarcini, aprobat de toate autorităţile, în conformitate cu normele şi standardele impuse de UE. Am refuzat upgradarea acelui elicopter, fără să îşi asume cineva schimbarea, modificarea destinaţiei elicopterului. Acesta a fost configurat pentru această destinaţie. I-am spus: <Domnul Arafat, semnează tu, răspunde în faţa lumii şi aia e.> Nu am fost de acord cu această cerere abuzivă. Atunci când am fost în funcţie, când mi s-a solicitat personal să schimb destinaţia elicopterului, pe semnătura mea, am refuzat. Şi l-am rugat pe domnul Arafat să facă asta."
Constantinescu a adăugat că există şi alte resurse de care autorităţile nu s-au folosit, cum ar fi nava de viteză "Jupiter".
"Eu ştiu că ieri, din păcate, căpitănia Portului Constanţa nu a fost activată pentru a interveni cu bărci de mare viteză. Ştiţi că exista o barcă de mare viteză, Jupiter, la 500 de metri de locul accidentului? Am anunţat prefectul, am anunţat instituţiile pe care le pot anunţa, pentru că am interdicţii, şi am făcut tot ce am putut."