Antena 3 CNN Politică Nicu Ștefănuţă este primul candidat independent care intră în Parlamentul European după alegerile de duminică

Nicu Ștefănuţă este primul candidat independent care intră în Parlamentul European după alegerile de duminică

Europarlamentarul şi-a concentrat campania electorală pe mobilizarea tinerilor

Nicu Stefanuta
Nicu Ștefănuţă este primul candidat independent care întra în Parlamentul European
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iun 2024   •   00:11

Premieră pentru România după alegerile europarlamentare 2024. Nicu Ştefănuţă este primul candidat independent intră în Parlamentul European

Potrivit celor mai recente date comunicate în timp real de results.elections.europa.eu, Nicu Ştefănuţă a strâns 258,401 de voturi, reprezentând 3,04% din voturi, depăşind astfel minimul de 3% necesar pentru a obţine un nou mandat. Rezultatul reflectă numărarea a 98% din voturi.

În Diaspora, 33% din alegătorii români din Olanda l-au votat cel mai mult pe independent. Astfel, Nicu Ştefănuţă a obţinut 6% din voturile exprimate.

În acest context, Nicu Ștefănuţă devine primul candidat independent care întra în Parlamentul European.

Întrebat despre aceste rezultate acesta a spus:

"A fost extrem de complicat. Multe obstacole, multe greutăți. Însă noi am creat un val. Nu a fost vorba despre mine, a fost vorba despre o idee, despre o generația tânără care este mult mai modernă decât restul societății, care visează la mai bine, gândește un pic mai spre viitor, recunoaște schimbările climatice ca o problemă, care luptă pentru drepturi egale şi care îşi dorește un viitor mai verde inclusiv economic", a spus Nicu Ştefănuţă, la Antena 3 CNN. 

Anterior, Nicu Ştefănuţă a mai avut un mandat în Parlamentul European la alegerile europarlamentare din 2019, candidând de pe listele USR. Ulterior, şi-a dat demisia în 2023 şi a anunţat că va candida în calitate de independent. 

Vlad Gheorghe, alt candidat independent la europarlamentare, a obținut 2,46% din voturi. Lista completă poate fi consultată AICI

9,4 milioane de persoane s-au prezentat la urne pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. 

România va trimite 33 de eurodeputaţi în Parlamentul European

Cel mai mare scor l-a obţinut Alianţa PSD-PNL, 53%, potrivit datelor provizorii citate de results.elections.europa.eu.

AUR - 15%, Alianţa Dreapta Unită - 11%, UDMR - 5%, iar Reper nu trece de 5%, obţinând doar 3 procente, la fel ca şi SOS România, la alegerile din 9 iunie. Sub scorul de 5% a fost şi PUSL - 2%. Astfel, 21 de mandate merg către PSD şi PNL.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Femeia acuzată că a mușcat un copil pe o plajă din Năvodari se apără
x close