Replica liderului liberal vine în urma acuzaţiilor dure lansate de preşedintele Traian Băsescu, conform cărora Norica Nicolai ar instrumentat un dosar în care o persoană nevinovată a fost încarcerată. Şeful statului a precizat că nu o va numi niciodată în funcţia de ministru al Justiţiei, în ciuda faptului că premierul îşi menţine propunerea. Faptele pe care Băsescu îşi întemeiază refuzul de a semna decretul se găsesc în mapa profesională a Noricăi Nicolai, pe care preşedintele a solicitat -o Parchetului General.
Prima "abatere" de la normele legale s-a petrecut în 1987, se arată într-un comunicat al preşedinţiei. "În anul 1987, doamna Norica Nicolai (fostă Norica Clinci), procuror la Procuratura locală Olteniţa, judeţul Călăraşi, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. După condamnare, poliţia a descoperit adevăratul vinovat. Persoana vinovată şi persoana nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite. În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru persoana vinovată".
Cel de-a doua "pată" profesională vine după Revoluţie. "În anul 1991, deşi avea calitatea de procuror pe lângă Procuratura Locală Olteniţa ? judeţul Călăraşi, doamna Norica Nicolai, încălcând legea, a reprezentat, în baza unei procuri, un cetăţean străin, într-un proces de înfiere a unui copil din Bucureşti. Procesul a avut loc la Tribunalul Călăraşi. Pentru a-şi motiva fapta neconformă cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoaşterea legii. La o lună după acest incident, doamna Nicolai a părăsit magistratura", se precizează în comunicat.
Replica Noricăi Nicolai:
COMUNICATUL PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU (pdf)
Antena3.ro