Intrat în vizorul ANI pentru trecerea sub tăcere a peste 174.000 de lei primiţi ca donaţie electorală, deputatul liberal Eugen Nicolăescu se apară susţinând că nu a fost informat oficial de ANI în legătură cu sesizarea Parchetului ICCJ. Agenţia Naţională de Integritate infirmă însă declaraţiile parlamentarului liberal, amintind că Eugen Nicolăescu a fost informat prin trei comunicări succesive despre declanşarea procedurii de verificare a averii, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului,
"Nu calific în niciun fel acţiunea ANI şi consider că instituţiile statului trebuie lăsate să-şi facă datoria în conformitate cu prevederile legale, chiar şi atunci când acestea sunt interpretate eronat sau superficial", declară deputatul liberal, într-un comunicat de presă.
Nicolăescu precizează că nu a fost informat oficial de către ANI despre acest demers, ci doar avut la un moment dat în toaman anului 2009 un contact cu un inspector de integritate "când se părea că nu exista niciun fel de problemă în ceea ce priveşte autosesizarea ANI în urma unui articol din revista Academia Caţavencu care se referea la cu totul altceva".
Fostul ministru al Sănătăţii mai susţine că nu avea nici un rost să treacă respectiva sumă în declaraţia sa de avere deoarece nu a dispus personal de aceşti bani, de vreme ce "sumele rulate prin contul de la BCR au fost încasate şi plătite prin intermediul mandatarului financiar pe perioada campaniei electorale, potrivit legii finanţării partidelor politice, bilanţul fiind vizat de Curtea de Conturi, dosarul predat la Autoritatea Electorală Permanentă şi mandatul de deputat fiind validat tocmai pentru că s-au îndeplinit cerinţele legale".
Deputatul arată că respectivul cont BCR invocat de ANI era închis, cu sume zero, la 31 decembrie 2009, astfel încât declaraţia de avere se referă la sumele de la sfârşitul anului, ceea ce ar fi corect reflectat.
ANI s-a grăbit să dea replica la afirmsaţiile parlamentarului PNL. Nicolaescu a fost informat în trei rânduri despre declanşarea procedurii de verificare şi a venit la sediul instituţiei de două ori pentru a clarifica anumite aspecte cerute de autorităţi. "Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, Nicolăescu Eugen fiind informat prin trei comunicări succesive (în datele de 16 iulie 2009, 7 august 2009 şi 24 august 2009) despre declanşarea procedurii de verificare, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare", informează ANI, printr-un comunicat de presă.
Totodată, ANI arată că, în urma invitaţiei transmise lui Nicolăescu, în 26 august 2009, acesta "a făcut uz de drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului şi de a aduce lămuriri cu privire la aspectele consemnate de către inspectorul de integritate, prezentându-se la sediul ANI în data de 7 septembrie 2009".
"La data de 29 octombrie 2009, Nicolăescu Eugen s-a prezentat a doua oară la sediul Agenţiei pentru discuţii suplimentare pe marginea actelor şi lucrărilor ataşate la dosarul cauzei. Actul de constatare prin care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, a fost transmis lui Nicolăescu Eugen la data de 9 decembrie 2009 şi, ulterior, retransmis la data de 18 ianuarie 2010", se mai arată în comunicat.