Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă: Marcel Ciolacu este cel mai important contracandidat. Sper ca oamenii să înțeleagă de ce am făcut alianța cu PSD

Nicolae Ciucă: Marcel Ciolacu este cel mai important contracandidat. Sper ca oamenii să înțeleagă de ce am făcut alianța cu PSD

Nicolae Ciuca intervievat la Sinteza Zilei
Nicolae Ciucă speră ca simpatizanții și membrii PNL să înțeleagă motivele care au dus la alianța de guvernământ cu PSD. Sursă foto: Antena 3 CNN
de Mihai Gâdea    |    12 Sep 2024   •   22:32

Nicolae Ciucă, președintele și candidatul prezidențial al PNL, a vorbit, la Sinteza Zilei, despre situația care a condus la alianța guvernamentală a formațiunii sale cu PSD, despre competiția electorală prezidențială și despre cum ar gestiona o viitoare guvernare din postura de președinte.

"În 4 noiembrie anul acesta se împlinesc cinci ani de când Partidul Național Liberal s-a angajat, în 2019, să guverneze țara. Este cea mai lungă perioadă în care un partid politic din România s-a aflat la guvernare. A fost un moment cu o decizie politică pe o construcție politică greu de înțeles și greu de explicat. Sunt foarte mulți membri ai Partidului Național Liberal și simpatizanți liberali care nu înțeleg chestiunea aceasta.

Eu merg pe stradă și vorbesc cu oamenii și singurul lucru (pe care mi-l reproșează este) 'domnule, dar cu PSD-ul...' Este o problemă pe care trebuie să o explicăm de fiecare dată. Eu sper (ca oamenii) să înțeleagă.

Este greu de convins un om care își aduce aminte de toate problemele care au fost generate în perioada în care au fost luate luate niște decizii de niște lideri ai Partidului Social Democrat, iar oamenii nu pot să uite, nu pot să treacă ușor peste. Ne aducem aminte de toate acele chestiuni cu ordonanța care a scos sute de mii de oameni în stradă în 10 august (2018, în timpul mandatului premierului Liviu Dragnea, n.r.). Deci, sunt chestiuni pe care oamenii nu le uită și nici nu le cere nimeni să le uite.

Nicolae Ciucă: Nu ne putem permite derapaje după alegeri, trebuie realizat acel 'construct' politic

Iar în ceea ce privește ce voi face, am spus și repet: voi face exact ce scrie în Constituție. Nu ne putem permite derapaje. Nu am ieșit din contextul de probleme regionale, de probleme internaționale, ca să intrăm la o tatonare politică, să vedem cine, cum, în ce fel. Este o chestiune pe care liderii politici trebuie să și-o asume, încă o dată, pentru binele României. Ei trebuie să facă în așa fel încât, imediat după alegeri, să se așeze și să realizeze acel construct politic. Nu se poate, în special pe variantele de centru-dreapta, de centru-stânga, să nu existe convergență în ceea ce înseamnă măsuri și decizii pentru guvernarea țării.

Sigur, sunt într-un partid de centru-dreapta și ne dorim foarte mult să avem o guvernare de dreapta. Dacă toată lumea înțelege chestiunea aceasta și reușim să obținem un scor care să ne permită realizarea unei majorități parlamentare, fără niciun fel de problemă că vom guverna de maniera aceasta.

Dacă nu, voi continua să am aceeași poziție prin care oamenii să poată să înțeleagă faptul că fac politică pentru români. Iar a face politică pentru români (înseamnă că) trebuie să dai deoparte toate orgoliile și să te aștepți să vii cu soluții concrete", a spus Ciucă.

El a fost întrebat de Mihai Gâdea cine consideră că sunt contracandidații cei mai importanți la președinția României.

Nicolae Ciucă: Contracandidatul principal este Marcel Ciolacu

"În momentul de față, principalul contracandidat este Marcel Ciolacu, pentru că este liderul Partidului Social Democrat, partid cu bază consistentă în electoratul din România.

(Ceilalți) nu reprezintă un pericol. Sunt contracandidați, îi tratăm cu respectul cuvenit pentru un contracandidat. Dar cel care, cu adevărat, reprezintă o provocare pentru turul al doilea este Marcel Ciolacu", a răspuns el.

Lui Ciucă i s-a mai cerut să argumenteze de ce l-ar alege românii în detrimentul lui Marcel Ciolacu.

"Aici cred că intervine partea de competențe dobândite de-a lungul timpului în cariera profesională a fiecăruia dintre noi. Și, așa cum foarte bine se știe, am făcut totul de-a lungul timpului, urcând treaptă cu treaptă în carieră, trudind alături de colegii mei, de camarazii mei pe care îi voi respecta toată viața mea.

Pentru că, știți care este chestiunea? În viață, nu datorită nouă suntem ceea ce suntem. Suntem ceea ce suntem pentru că am făcut parte dintr-un colectiv de oameni, am muncit alături de ei, am trudit alături de ei, ne-am sacrificat alături de ei, am muncit unii pentru alții. De aceea îmi vine greu să vorbesc despre mine", a răspuns liderul PNL.

"Dar considerați că aveți o carieră și o pregătire și competențe mai importante decât domnul Ciolacu", a insistat Mihai Gâdea.

"Așa este", a conchis Nicolae Ciucă.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close