Antena 3 CNN Politică EXCLUSIV Mircea Geoană și Nicolae Ciucă au anunțat, din SUA, la Antena 3 CNN, că vor candida la alegerile prezidențiale

EXCLUSIV Mircea Geoană și Nicolae Ciucă au anunțat, din SUA, la Antena 3 CNN, că vor candida la alegerile prezidențiale

geoana si ciuca
Mircea Geoană și Nicolae Ciucă se vor înfrunta la alegerile prezidențiale din acest an
15 Iul 2024   •   22:24

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, au aunțat în exclusivitate, din SUA, în două interviuri acordate lui Mihai Gâdea, după Summitul NATO de la Washington, că vor candida la alegerile prezidențiale din decembrie. „Nu a fost ultimul meu summit. Și în această poziție sigur, dar în altă poziție destul de posibil”, a spus Mircea Geoană. ”Cred foarte mult în șansa mea”, a declarat, la rândul său, Nicolae Ciucă. 

„Pot să spun un singur lucru astăzi, că sunt tot mai convins de faptul că acest summit nu a fost ultimul meu summit. Și în această poziție sigur, dar în altă poziție destul de posibil. De ce nu pot să dau un răspuns complet? Cred că e un răspuns suficient de clar. Dar nu am voie și nu pot, moral, etic vorbind, profesional vorbind. Nu pot să fac un anunț atâta vreme cât sunt încă la NATO, și am spus acest lucru nu ca să mă eschivez de un răspuns, ci pentru că respect prea mult organizația pe care o servesc și etica profesională pe care trebuie să o am”, a spus Mircea Geoană, în interviul pentru Antena 3 CNN.

Acesta se întreabă însă de ce nu există, însă, și în rândul liderilor politici din România o asumare a candidaturii la prezidențiale, în condițiile în care aceștia nu au „constrângeri”.

„Eu am un răspuns și nu vreau să pară nici nimic altceva decât o situație a faptului că într-o parte există probabil un calcul de risc politic major pe care cineva nu vrea să și-l asume și cineva și-ar dori să-și asume, dar nu are voturile necesare. Deci este o situație cu totul inedită pentru democrația noastră, fragilă, fragilizată de multe ori și din exterior și din interior. (...) Dar dacă la mine lucrurile sunt, cred eu, suficient de clare, nu pot face un anunț atâta vreme cât sunt la NATO, pentru ceilalți este cu atât mai bizar să fie atât de avansat în calendarul electoral și să nu poată să-și iau decizie”, a spus Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre provocările țării noastre.

„Există o lege în politică, în geopolitică, în viață, în biologie. Cine nu se adaptează la un mediu modificat, dispare. Deci în clipa de față România nu are altă variantă. Și o spun asta ca un om care știe ce spune. Decât să avem curajul să facem un salt energic pentru etapa următoare. Și eu am crezut, la un moment dat, că aderarea la UE și la NATO va rezolva problemele de întârziere istorică, problemele de slabă guvernanță din România, când decalajele de dezvoltare între regiunile țării se vor atenua prin simplu fapt. Ne-am înșelat. Deci astăzi, România trebuie să-și modifice modul în care statul funcționează, în care economia funcționează, în care societatea funcționează, să se recupleze cu diaspora sa numeroasă. Și dacă nu avem curajul să imaginăm un viitor mult mai ambițios, și eu știu că atunci când vorbești despre salturi mari de dezvoltare, asta produce și teamă și anxietate. Dar aș vrea ca toți românii și româncele să se gândească la următorul fapt, să te gândești că ești pe buza unei prăpastii, pe un teren așezat, stabil și care îți aduce o șansă nouă sau, doamne ferește, să rămâi între scaune. Pentru că în clipa de față se reîmpart cărțile în lume. (...) Și asta e rolul unui președinte de a arăta direcția, de a asigura echipele care să facă acest lucru și să tragă la răspundere pe cei și cele care, deși promit poporului român marea cu sarea, de multe ori nu se țin de cuvânt. Nu este atât de complicat dacă ai ambiția, voința, echipa și perseverența să faci acest lucru”, a declarat Geoană, în interviul acordat Antena 3 CNN.

Nicolae Ciucă: ”Eu cred foarte mult în șansa mea”

„Voi candida pentru că sunt președintele PNL. Înainte de toate trebuie să obțin aprobarea partidului și de aceea, în perioada imediat următoare, ca să nu mai lăsăm loc la discuții, voi merge în toate filialele partidului să câștig încrederea și votul de la Partidul Național Liberal”, a anunțat Ciucă, la Sinteza Zilei.

Acesta a precizat că are foarte mare încredere în liberali, datorită rezultatelor obținute la alegerile locale. „Înseamnă mobilizare, organizare, treabă făcută bine”, a mai adăugat el.

Nicolae Ciucă a mai afirmat că actuala coaliție a ajuns la maturitate și va putea „să-și vadă de ce are de făcut la guvernare”, chiar și în cazul unei confruntări politice la alegerile prezidențiale.

„Nu cred că trebuie să ne grăbim de fiecare dată și să spunem uite ce vor face, intră separat în alegeri și nu vor fi în măsură să asigure coerența guvernării și stabilitatea politică a țării. Eu cred că am ajuns la o maturitate politică în care oamenii politici din România pot să aibă o confruntare politică și să vină, să aibă loc dezbateri și analize pe proiecte, pe programe și în același timp să-și vadă de toate cele ce au de făcut la guvernare”, a explicat el.

Întrebat dacă Mircea Geoană a luat decizia de a candida și el la prezidențiale, Ciucă a spus că nu are un răspuns.

„Nu am discutat despre asta, cum nici dumnealui nu m-a întrebat, nici eu nu l-am întrebat. Este o chestiune normală, este o competiție deschisă. Cetățenii României, românii, trebuie să se uite, să analizeze și să aleagă”, a mai afirmat Ciucă.

În cazul în care Geoană ar intra în cursa pentru prezidențiale, asta nu ar încurca deloc PNL, a mai adăugat Ciucă.

„Eu cred foarte mult în șansa mea, în șansa Partidului Național Liberal, am încredere în tot ceea ce înseamnă forța Partidului Național Liberal, iar asta se va vedea”, a spus acesta.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close