Premierul Nicolae Ciucă a declarat că reducerea presiunii administrative asupra mediului de afaceri este modelul prin care se poate accelera relansarea economică. Acesta a vorbit și despre măsurile de simplicare a licențierii activității mediului de afaceri.
"Am putut să avem un dialog cât se poate de concret, aplicat, pe date și prevederi legislative și de reglementare existent în acest moment, și care trenuie să facă obiectul preocupărilor Guvernului, astfel încât să putem să asigurăm un mecanism prin care să fructificăm potențialul de dezvoltare economică a țării.
Avem la îndemnă două elemente fundamentale. Este vorba despre statului nostru de membru al UE și oportunitățile de finanțare de care beneficiem în acest moment, pe care trebuie să le aliniem cu tot ceea ce înseamnă parcursul nostru privind accesul, aderarea, la OCDE.
Cel de-al doilea este tocmai această cale de urmat, în interiorul OCDE, prin care ne aliniem statelor care cunosc un progres și se bucură de dezvoltare economică.
Toate aceste măsuri și decizii în ceea ce privește reformele care vizează atât aparatul guvernamental cât și cele care vin să sprijine mediul economic, sunt deosebit de importante și au impact pe termen mediu și lung.
Odată implementate aceste măsuri de simplicare a licențierii, aduc o creștere a PIB pe cap de locuitor de 4%. Tot ceea ce ne-am propus, atât prin Programul de Guvernare cât și obligațiile care ne revin prin implementarea PNRR și demararea procedurilor de accedere la OCDE sunt complementare și unele fără altele nu pot să asigure îndeplinirea Programului de Guvernare", a precizat premierul Ciucă.
"Asigurăm practic prin hotărârile de Guvern transmiterea primei cereri de finanțare în cadrul PNRR. E vorba de 3 miliarde de euro, care pe lângă cei 3,7 miliarde din prefinanțare, ne asigură să beneficiem de 10 miliarde până la finalul anului. Sunt măsuri care vin să sprijine cadrul general al investițiilor", a mai subliniat acesta.