Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă, detalii din discuţiile cu CE privind ajutorul pentru fermierii români | Ce promisiuni s-au stabilit

Nicolae Ciucă, detalii din discuţiile cu CE privind ajutorul pentru fermierii români | Ce promisiuni s-au stabilit

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 17:25 19 Apr 2023 Modificat la 17:25 19 Apr 2023
BeFunky-collage - 2023-04-19T172716.469
Nicolae Ciucă, despre discuţiile cu CE privind fermierii români: "Executivul european a promis și o investigație asupra unor produse sensibile" Sursa foto: Hepta

Ursula von der Leyen a transmis un răspuns României la scrisoarea comună trimisă Comisiei Europene de către țara noastră, împreună cu Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria, pe tema tranzitului și importurilor de cereale din Ucraina.

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a făcut următoarele precizări:

„În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute președintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectați de exporturile de cereale ucrainene.

Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susține fermierii români și industria alimentară, așa cum o facem și noi, de la nivelul guvernului. De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din țările afectate, care va avea o valoare aproape dublă față de cel inițial, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

El afirmă că Executivul european a promis și o investigație asupra unor produse sensibile, însoțită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie.

„De prelungirea acestor măsuri excepționale depinde ajutorul pe care UE îl dă Ucrainei, pe plan comercial. Orice măsură luată unilateral ar fisura unitatea și solidaritatea europeană cu Ucraina în fața invaziei rusești și ar avea ca efect diminuarea sprijinului pe care întreg continentul îl dă țării vecine, atacată în mod neprovocat de Federația Rusă. Statele membre nu pot să ia măsuri în mod individual, ci trebuie să se ralieze unei politici europene integrate”, încheie Nicolae Ciucă.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnalat intenţia de a le oferi încă 100 de milioane de euro statelor central şi est-europene afectate de exporturile de cereale ucrainene, inclusiv României, afirmă oficiali de la Bruxelles.

Conform unor oficiali UE, Ursula von der Leyen le-a trimis o scrisoare premierilor din România, Ungaria, Polonia şi Slovacia, precum şi preşedintelui Bulgariei, prin care anunţă intenţia de a furniza asistenţă financiară suplimentară în valoare totală de 100 de milioane de euro.

×
x close