Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă, despre contestarea CCR privind comasarea alegerilor 2024: "Nu ne este teamă"

Nicolae Ciucă, despre contestarea CCR privind comasarea alegerilor 2024: "Nu ne este teamă"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:39 12 Mar 2024 Modificat la 13:33 01 Apr 2024
nicolae ciuca
Nicolae Ciucă, despre contestarea CCR privind comasarea alegerilor: "Nu ne este teamă" Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Opoziția amenință că va ataca la CCR comasarea alegerilor, însă preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că nu se teme.

"Nu ne este teamă. Ştiţi că este o singură instituţie, entitate, care poate să facă acest lucru - Avocatul Poporului. Este dreptul Opoziţiei şi, într-o democraţie, trebuie să ţinem cont de Opoziţie".

Liderii Alianţei Dreapta Unită şi AUR au cerut separat, în documente distincte, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională referitor la ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor locale şi europarlamentare.

Comasarea alegerilor locale și europarlamentare, adoptată de Guvern | Calendarul electoral 2024

"Perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 și se va încheia în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României partea I", a spus Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit OUG, având în vedere gradul ridicat de complexitate al operațiunilor subsumate organizării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, a fost extinsă perioada electorală aferentă acestei categorii de scrutin, astfel încât să înceapă în același termen cu cel prevăzut la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European pentru a asigura buna îndeplinire a atribuțiilor ce revin entităților publice implicate.

De asemenea, ordonanța prevede înființarea pentru cele două tipuri de scrutin a: Biroului Electoral Central, biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, birourilor electorale de circumscripție județeană, biroului electoral de circumscripție a Municipiului București, birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală, birourilor electorale de circumscripție ale sectoarelor Municipiului București și birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și din străinătate. 

Actul normativ mai cuprinde și modalitatea de desemnare a membrilor, respectiv a președintelui și locțiitorului Biroului Electoral Central, modalitatea de desemnare a membrilor, respectiv a președintelui și locțiitorului biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, componența birourilor electorale de circumscripție județeană, orășenească, municipală, comunală, respectiv biroul electoral de circumscripție a Municipiului București și birourile electorale de circumscripție ale sectoarelor Municipiului București, precum și componența birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară.

De asemenea, actul normativ prevede că o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Guvernul va stabili, prin hotărâri, în următoarea perioadă calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor, mecanismul, beneficiarii, precum și numărul de zile pentru care se acordă indemnizațiile, precum și măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor.

Fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru cele două scrutine electorale vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetele Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv și pentru instituțiile prefectului, Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale de statistică, respectiv pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Material susţinut de PNL

×
x close