Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă anunţă că nu va mai participa la nicio şedinţă de Coaliţie

Nicolae Ciucă anunţă că nu va mai participa la nicio şedinţă de Coaliţie

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 16:40 16 Oct 2024 Modificat la 16:52 16 Oct 2024
nicolae ciuca marcel ciolacu hepta
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL lângă Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Sursă foto: Hepta

Nicolae Ciucă a comentat decizia Comisiei Europene care a suspendat o parte din a treia plată din PNRR. El a subliniat că „în acest moment, deciziile politice au fost luate, iar soluția este una tehnică. Din acest motiv, el a spus că nu va mai participa la nicio şedinţă din coaliție şi că staful tehnic al liberarilor va discuta orice subiect legat de cererea de plată numărul 3. În acest context, liderul PNL a mai precizat că „trebuie să facem în aşa fel încât banii, indiferent ce penalitate ne va aplica staful de la Bruxelles, să intre în visteria statului". 

În acest moment, deciziile politice au fost luate iar soluţia este una tehnică. Motiv pentru care staful tehnic de la Partidul Naţional Liberal va discuta orice subiect legat de cererea de plată numărul 3. ”Ceea ce vă pot spune în momentul de faţă este că în calitate de premier, la vremea respectivă, conform calendarului, am avut de rezolvat ţintele şi jaloanele pentru cererile de plată 1 şi 2. S-au rezolvat, banii sunt în visterie, aproximativ 6 miliarde de euro. În momentul de faţă, pentru cererea de plată numărul 3, trebuie să facem în aşa fel încât banii, indiferent ce penalitate ne va aplica staful de la Bruxelles, să intre în visteria statului, pentru că sunt cât se poate de bineveniţi”, a spus Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. 

Comisia Europeană a anunțat oficial, marți, într-un comunicat de presă, că suspendă o parte din cererea de plată numărul 3 din PNRR. Comisia nu a precizat, însă, care este suma totală suspendată.

În acest context, Ciucă a mai subliniat că fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea, mai ales Guvernul şi premierul.

„În mai puţin de 3 luni de zile am rezolvat cererea de plată numărul 1 şi am avut timp să ne ocupăm şi de cererea de plată numărul 2. (..) Fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea iar responsabilitatea este a guvernului şi a premierului”, a mai spus liderul PNL.

Întrebat dacă va mai participa la şedinţa coaliţiei, după apelul premierului Marcel Ciolacu, Ciucă a spus că nu va mai participa. Referitor la invitaţia pentru o dezbatere unu la unu între cei doi contracandidați ai săi la Preşedinţie, Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană, liderul PNL a spus:

„Dacă se confruntă domnul Geoană cu domnul Ciolacu, este foarte bine, că din doi PSD-şti poate rămâne doar unul. Cu unul dintre cei doi, sigur ( voi avea o confruntare, nr) cu Ciolacu în turul doi”.

6 jaloane din PNRR nu au fost îndeplinite

Comisia Europeană a aprobat, marţi, o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de două miliarde de euro (fără prefinanţare) în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, elementul central al programului NextGenerationEU, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane, fiind vorba despre reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, precum şi de investiţii din domeniul transporturilor şi de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor.

În acest context, Comisia Europeană propune suspendarea parţială a plăţii în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. "Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante, ele primind totodată o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător", precizează Executivul comunitar în comunicat.

Potrivit sursei citate, cea de-a treia cerere de plată acoperă etape importante din realizarea a 37 de reforme şi a 17 investiţii care vor genera schimbări pozitive pentru cetăţenii şi întreprinderile din România în următoarele domenii: tranziţia verde şi digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale şi de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul şi cultura, asistenţa medicală, reformele sociale, buna guvernanţă, educaţia şi managementul apei, al deşeurilor şi al pădurilor.

 

×
x close