Antena 3 CNN Politică „Nicio creștere de taxe în 2025”, anunță PSD. Cum vrea să convingă Guvernul Comisia Europeană că poate reduce deficitul în 7 ani

„Nicio creștere de taxe în 2025”, anunță PSD. Cum vrea să convingă Guvernul Comisia Europeană că poate reduce deficitul în 7 ani

marcel ciolacu se tine de mana cu sorin grindenau
Liderii PSD au purtat discuții cu patronatele și sindicatele pentru programul de guvernare al partidului. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
de R.K.    |    03 Oct 2024   •   14:08

PSD anunță, într-un comunicat de presă, că după discuțiile cu sindicatele și patronatele s-a ajuns la concluzia ca nicio taxă să nu crească în 2025. Comunicatul nu vorbește însă despre modificările fiscale posibile din anii următori, în condițiile în care în spațiul public, liderii PSD au adus în discuție de mai multe ori posibilitatea trecerii la un sistem de impozitare progresivă. De asemenea, reducerea deficitului bugetar rămâne în continuare o problemă majoră pentru guvernul României.

Potrivit unor surse Antena 3 CNN, la discuțiile cu sindicatele și patronatele s-a vorbit despre impozitul progresiv, astfel încât cei cu salarii mari să fie taxați mai mult. Comunicatul PSD face doar mențiunea că trebuie redusă „povara fiscala în special la nivelul salariaților cu venituri mici și medii”.

„Concluzia comună a consultărilor dintre Partidul Social Democrat și reprezentanții patronatelor și sindicatelor este că România nu își permite creșteri de taxe în intervalul următor, iar soluțiile cele mai importante pentru susținerea economiei naționale trebuie să vizeze încurajarea muncii, creșterea productivității și reducerea poverii fiscale în special la nivelul salariaților cu venituri mici și medii”, se arată în comunicatul PSD.

„Soluțiile de guvernare pentru dezvoltarea economică și echilibrarea bugetară pe termen mediu și lung trebuie să pună accentul pe stimularea investițiilor și a activităților economice din România, concomitent cu întărirea disciplinei fiscale și creșterea gradului de conformare din partea contribuabililor”, susțin social democrații.

Sindicatele și patronatele vor trimite în perioada următoare propunerile scrise, care vor fi luate în considerare în elaborarea Programului de guvernare propus de PSD pentru legislatura 2025-2028.

Discuţiile cu sindicatele și patronatele au fost coordonate de prim-vicepreşedintele Sorin Grindeanu şi de preşedintele Consiliului Naţional, Mihai Tudose.

Recent, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „în 2025 este exclus” ca România să treacă la impozitarea progresivă.

Mai mult, Ciolacu a adăugat că nu exclude nici posibilitatea de a menține cota unică, întrebat dacă impozitul progresiv ar putea să fie introdus în 2026.

Probleme cu deficitul, Guvernul încearcă să convingă Comisia Europeană

Guvernul urmează să trimită la Bruxelles un plan pentru reducerea deficitului bugetar care ar urma să se întindă pe 7 ani. Ministrul Fondurilor europene, Adrian Câciu, a declarat că planul României de reducere a deficitului bugetar în următorii șapte ani va fi trimis la timp Comisiei Europene, până pe 15 octombrie.

„Cele mai importante măsuri sunt cele de consolidare fiscal-bugetară, ca să fiu mai explicit, sunt cele care pun în prim plan reducerea cheltuielilor, să spunem așa, care nu sunt necesare, și creșterea colectării veniturilor statului în continuare. Acest demers de digitalizare a ANAF trebuie să-și vadă dacă vreți amprenta în realitate”, a declarat Câciu.

Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul vrea să convingă Comisia Europeană să accepte un deficit de aproape 8% din PIB în acest an. De asemenea, potrivit Consiliului Fiscal, deficitul va fi de 8%, iar România înregistrează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană.

Potrivit rectificării bugetare adoptate la finalul lunii trecute, deficitul a fost majorat la 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB, de la 87 miliarde lei, 5% din PIB, cât prevedea legea bugetului adoptată la începutul acestui an.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close