Antena 3 CNN Politică Nica nu doreşte un nou caz ?Cornel Şerban?.Verificarea prealabilă a celor numiţi în funcţii, o soluţie

Nica nu doreşte un nou caz ?Cornel Şerban?.Verificarea prealabilă a celor numiţi în funcţii, o soluţie

3 minute de citit Publicat la 18:43 31 Mar 2009 Modificat la 18:43 31 Mar 2009
Nica nu doreşte un nou caz ?Cornel Şerban?.Verificarea prealabilă a celor numiţi în funcţii, o soluţie
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica ar dori să existe cadrul legislativ care să permită verificarea prealabilă a celor numiţi în funcţii sau demnităţi de conducere pentru a nu se mai repeta cazul numirii lui Cornel Şerban la DGIPI. Ministrul nu a exclus posibilitatea elaborării unei iniţiative legislative prin care să se instituie obligativitatea avizării oricărei numiri prin consultarea autorităţilor judiciare.În ceea ce priveşte DGIPI, Nica a precizat că nu se pune problema desfiinţării sale, de vreme ce 90% dintre infractorii din România sunt prinşi de această structură, ci doar reorganizarea sa după model european.

Avizarea, premergătoare numirii în funcţie
"Sunt multe lucruri care necesită şi o intervenţie legislativă. S-a ridicat problema necesităţii avizării de către instituţiile statutului a persoanelor care ocupă o funcţie de demnitate - secretar şi aşa mai departe, în sus - astfel încât în momentul numirii să nu existe niciun fel de posibilitate ca cineva să se afle într-o situaţie neplăcută", a precizat Nica, după audierea sa de către deputaţii comisiei de apărare.
Nica a precizat că a discutat oportunitatea unei asemenea legi cu deputaţii din comisie după ce aceştia s-au întrebat cum se va proceda pe viitor, astfel încât situaţii de genul celei de la DGIPI să nu se mai întâmple.
"Membrii comisiei au rămas să delibereze, să caute o soluţie legislativă. Din discuţii am înţeles că soluţia care se prefigurează este aceea a obligativităţii prin lege de a se da aceste avize. Este o formulă de tipul celei care se aplică la informaţiile clasificate", a mai spus Nica.
Ministrul a recunoscut că au existat şi opinii contrare care au arătat că actele premergătoare se desfăşoară sub un secret absolut. "Dacă s-ar şti că se cere avizul şi cineva spune că avizul ar fi negativ, s-ar încălca principiul stabilit prin lege al secretului actelor premergătoare şi atunci cine ar da acea informaţie ar intra şi el sub incidenţa legii", a adăugat Nica.
Nica, supărat că nu a fost informat de DNA în legătură cu arestarea şefului DGIPI
Conform unor surse din cadrul comisiei de apărare, Nica a susţinut că nu ştia de problemele cu justiţia pe care le avea Corneliu Şerban, şeful DGIPI. Aceleaşi surse ne-au precizat că Nica şi-a manifestat nemulţumirea şi faţă de comportamentul procurorului şaf al DNA, Daniel Morar care nu l-ar fi informat de cercetările care îl vizau pe subordonatul său nici măcar în ziua în care au fost operate arestările.
După audieri, Nica a explicat motivele pentru care nu a fost informat în privinţa lui Cornel Şerban, Nica a precizat: ?Mi-a spus foarte clar (procurorul general al DNA- n.r.) că aceste date nu au putut să fie furnizate şi nu vor fi furnizate niciodată pentru că ele ţin de secretul actelor premergătoare, de secretul urmăririi penale şi, pentru că nu se doreşte prejudicierea unei anchete care se află în curs, niciodată nu va da aceste informaţii" a arătat Nica.

DGIPI nu va fi desfiinţată, ci reorganizată pe model european

Nica a mai declarat că nu se pune problema desfiinţării DGIPI, ci a reorganizării sale ca o structură europeană, eficientă, care va fi spijinită să îşi facă treaba, în condiţiile în care 90% dintre infractorii din România sunt prinşi de DGIPI.

"Ceea ce trebuie să ştiţi este că DGIPI va fi o structură europeană. Vor fi structuri eficiente cu personalul. De data asta vom merge mai mult către oameni şi către pregătirea acestora, să-i sprijinim să-şi facă treaba. Aşa cum ştiţi, 90% dintre infractori sunt prinşi de DGIPI. Cu cât această instituţie are un profil şi mai european, şi mai eficient, cu atât vom fi mai mulţumiţi" a explicat ministrul presei.

Fişa de post a lui Cornel Şerban, imaculată

Întrebat dacă, în cadrul audierilor din comisie, ar ai apreciat despre Cornel Şerban că ar fi avut o activitate de nota zece şi că merita să fie decorat, Nica a precizat: "Am spus că fişa profesională a acestui fost director al DGIPI, din modul în care a fost prezentată, arată că unde a lucrat a avut calificativul foarte bine. Activitatea (lui Cornel Şerban, n.r.) desfăşurată în Spania ca ataşat de Interne, privind eliminarea grupurilor criminale care acţionau în Spania, a fost apreciată de către autorităţile spaniole şi române ca fiind foarte bună. A fost directorul Direcţiei de Contraspionaj a DGIPI, iar aceste date sunt publice şi fac parte din fişa profesională", a arătat Nica.

Şeful DGIPI Cornel Şerban, şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA, Petre Pitcovici, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti au fost reţinuţi de DNA. Cornel Şerban este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase.
Antena3.ro

×
x close