Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase s-a grăbit miercuri să convoace şedinţa Birourilor permanente reunite ale Parlamentului pentru a dezbate scrisoarea preşedintelui României referitoare la organizarea unui referendum "cu privire la probleme de interes naţional": instituirea legislativului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari de la 472 la doar 300 de reprezentanţi. Doar că Anastase a fost pusă la colţ de către PNL şi PSD care i-au imputat faptul că nu a respectat procedura de întrunire a birourilor care, potrivit regulamentului, ar fi trebuit convocate şi de preşedintele Senatului. Vizată de noile acuzaţii de necunoaştere a Regulamentului, Anastase s-a apărat arătând că preşedintele Senatului, Mircea Geoană a refuzat să convoace alături de ea şedinţa, PDL fiind silit să apeleze la o altă prevedere care ar permite propriilor reprezentanţi din conducerile celor două camere să demareze această procedură. Democrat-liberala este pe punctul dea se confrunta cu pericole mai grave decât acuzaţiile de nerespectare a regulamentului de funcţionare a camerelor reunite ale Parlamentului. Surse social-democrate susţin că în cazul în care PSD va ieşi de la guvernare, zilele Robertei Anastase ca preşedinte al Camerei Deputaţilor sunt numărate, fiind luată în calcul debarcarea ei din funcţie cu aportul parlamentar al PNL.
În graba de a discuta scrisoarea preşedintelui României referitoare la organizarea unui referendum "cu privire la probleme de interes naţional", preşedinta Camerei Deputaţilor a fost acuzată că a convocat de la sine putere şedinţa Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, provocând protestele reprezentanţilor PNL şi PSD.
Acuzată de încălcarea RegulamentuluiSenatorul PNL Teodor Meleşcanu a susţinut că liberalii nu vor participa la şedinţa BP reunite anunţată pentru ora 13.00, deoarece, potrivit Regulamentului, ar fi trebuit convocată şi de preşedintele Senatului.
În schimb, chestorul Senatului, social-democratul Ioan Chelaru a opinat că adresa înaintată de un grup de parlamentari PDL de convocare a Birourilor permanente reunite având pe obiect scrisoarea Preşedintelui privind convocarea referendumului este neregulamentară.
"Eu nu spun că mergem sau nu mergem, pentru am primit acum o jumătate de oră convocarea, dar nu mi se pare o convocare regulamentară, mi se pare iar un joc pe care îl face PDL la sugestia conducerii acestuia şi cred că singurul rezultat care se va obţine va fi încercarea de destabilizare a instituţiei, spun eu, cea mai importantă, a Parlamentului", a afirmat senatorul PSD.
Ioan Chelaru a precizat că, în cursul dimineţii, a primit o convocare "mai specială", pe care nu a înţeles-o, depusă de un grup de senatori şi deputaţi privind o şedinţă a Birourilor permanente ale Camerei deputaţilor şi Senatului, pentru miercuri la ora 13.00, având în ordinea de zi scrisoare Preşedintelui României referitoare la organizarea unui referendum.
El a arătat că este pentru prima dată când ia cunoştinţă despre o asemenea convocare, care este în contradicţie cu Regulementul şedinţelor comune ale Parlamentului.
"Noi nu am primit o convocare regulamentară. Cei de la PDL, care încearcă această poveste au apreciat că există şi posibilitatea unei convocări de altă natură, invocând texte care se referă la convocarea separată a Biroului permanent de la Cameră şi Senat", a conchis senatorul social-democrat.
Geoană ar fi refuzat convocarea conducerilor ParlamentuluiAnastase susţine însă că preşedintele Senatului, Mircea Geoană a refuzat să convoace birourile reunite pe tema scrisorii prezidenţiale privind referendumul şi regulamentul a fost respectat, membrii PDl din conducerile celor două camere fiind cei care au demarat procedura de şedinţă în acest caz.
"Nu eu am convocat Birourile Permanente reunite, este o informaţie eronată. Membrii PDL sunt cei care au convocat şedinţa, potrivit articolului 89, care spune că dispoziţiile din regulamentul şedinţelor comune se completează cu prevederile aplicabile din regulamentul Camerei şi din cel al Senatului", a explicat Anastase.
Preşedintele Camerei a precizat în situaţia în care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a refuzat convocarea şedinţei, se întrunesc condiţiile de desfăşurare a Birourilor Permanente reunite prin faptul că cinci membri din conducerea Senatului şi patru membri din conducerea Camerei Deputaţilor, toţi democrat-liberali, au convocat şedinţa.
"Am aplicat doar procedura", a subliniat Anastase.
Solicitarea de convocare a Birourilor permanente reunite este semnată de patru deputaţi PDL, membri ai Biroului permanent, Ioan Oltean, Dumitru Pardău, Sever Voinescu şi Gheorghe Albu, şi de cinci senatori democrat-liberali membri ai conducerii Senatului, Anca Boagiu, Alexandru Pereş, Gheorghe David, Orest Onofrei şi Dumitru Constantin.
PSD plănuieşte debarcarea Robertei Anastase pe motiv de încălcare a RegulamentuluiPentru preşedintele Camerei Deputaţilor se prefigurează însă nori negri la orizont. Cu un picior aflat deja în opoziţie, social-democraţii fac planuri de debarcare a Robertei Anastase din fruntea acestei camere legislative, susţin surse parlamentare din cadrul acestui partid. Îngroşând substanţial şi decisiv rândurile opoziţiei, parlamentarii PSD au de gând să dispună o amplă operaţiune de epurare a structurilor acestei instituţii legislative de membrii PDL aciuaţi în funcţii de conducere.
Astfel, cu spectrul schimbării din funcţie sunt ameninţaţi şi alţi democrat-liberali aflaţi în posturi de răspundere la nivelul Camerei Deputaţilor, precum secretarul general Gheorghe Barbu sau diverşi directori de departamente instalaţi de către PDL sau bănuiţi de simpatii democrat-liberale.
PSD mizează pe aportul PNL pentru a face în plenul Camerei propunerea de revocare a Robertei Anastase pe motiv de nerespectarea în mod repetat a prevederilor regulamentare şi chiar de abuz în funcţie, susţin sursele citate.
Pentru debarcarea actualului preşedinte al acestei camere este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi la şedinţa de plen. Social-democraţii au propriul lor candidat la acest post, deputatul Adrian Năstase, deşi nu este exclusă susţinerea unui liberal pentru a recompensa sprijinul acordat.
Marius Vulpe, Antena3.ro