În acest sens, Teodor Meleşcanu s-a referit la situaţia ministerului pe care l-a condus -cel al Apărării. El amintea că guvernarea nu şi-a respectat promisiunea de a acorda 2,38% din PIB pentru Apărare, ci doar 1,3%.
În această situaţie, Meleşcanu crede că se va ajunge la o subfinanţare a domeniului. De asemenea, se vor abandona toate proiectele de achiziţii de tehnică, iar ?angajamentele internaţionale faţă de NATO şi UE sunt puse sub semnul îndoielii?. Printe proiecte afectate se va număra şi achiziţia de avioane de luptă.
Iar Cristian David a făcut referite la Ministerul de Interne , a cărui finanţare se bazează pe fonduri nerambursabile externe, ?fonduri care au şanse mici să fie accesate în totalitate?. Amendamentele PNL se referă atât la creştera bugetului pentru Apărare, cât şi la proiecte concrete de reabilitare a şcolilor, grădiniţelor, spitalelor sau infrastructurii locale, scrie Cotidianul.
Iar UDMR, prin Marko Bela susţine că bugetul este mai mult unul de austeritate, şi nu de reformă. Partidul minorităţilor crede că bugetul reflectă o puternică diviziune a coaliţiei.
Lakatos Peter susţine că neimpozitarea profitului reinvestit va produce efecte abia în 2010 şi aceasta doar în condiţiile în care agenţii economici înregistrează profit în 2009. El a criticat şi majorarea veniturilor din impozitarea microîntreprinderilor cu 84,86%. El mai susţine că actuala guvernare pregăteşte să fure bani din buget pentru a-şi face campania electorală. Cum banii din afară vor fi schimbaţi ?la un curs de 4,2-4,3 leu un euro, dar bugetul pe 2009 este calculat la un curs de 4 lei un euro. Diferenţa ce se va înregistra nu se regăseşte nicăieri?, a explicat Lakatos.
Antena3.ro