Premierul desemnat, Liviu Negoiţă, nu crede că Parlamentul va audia miniştrii propuşi pe lista sa, în condiţiile în care aleşii şi-au luat concediu în perioada electorală. Prezent la o emisiune televizată, Liviu Negoiţă a mai spus că plecarea delegaţiei FMI din România fără acordarea celei de-a treia tranşă din împrumut a deschis ochii majorităţii parlamentare.
Întrebat dacă va merge cu miniştrii propuşi la votul din Parlament, premierul desemnat a declarat că o va face numai dacă va fi invitat.
"Din declaraţiile lor se pare că sunt dispuşi să joace până la capăt, indiferent de consecinţele pentru România, pentru că Senatul şi-a votat vacanţa în ultima săptămână de campanie, si se pare ca nu vor întruni Birourile Permanente", a mai spus premierul desemnat, citat de ziare.com.
Neacordarea celei de-a treia tranşe a împrumutului şi plecarea delegatiei FMI din România este un semnal de alarmă pentru parlamentari, susţine Negoiţă.
Premierul desemnat susţine că problema fondurilor de la FMI ar urma să fie rezolvată prin modificarea Legii organizării Guvernului.
Cabinetul Negoiţă, un fel de "Croitoru 2"Liviu Negoiţă nu a surpins pe nimeni cu Cabinetul său. A venit cu aproape aceeaşi listă de miniştri ca şi Lucian Croitoru, nume care fac parte şi din Cabinetul Boc 2. Practic, Negoiţă propune un Cabinet cu 14 ministere. Lista cuprinde totuşi o surpriză - numele de la Interne - Gabriel Oprea, fost lider al PSD, recent decorat de preşedintele Traian Băsescu, după ce a demisionat de la social-democraţi. Alte nume noi - Valeriu Tabăra la Agricultură şi Anton Irimie la Sănătate.
Majoritatea miniştrilor propuşi de Liviu Negoiţă au făcut parte şi din guvernele Boc sau s-au regăsit pe lista lui Lucian Croitoru. Doar trei nume noi apar în formula guvernamentală a lui Negoiţă.
Cel care atrage atenţia este Gabriel Oprea, fost social-democrat, în prezent independent. Liviu Negoiţă l-a propus la conducerea Ministerului de Interne. Oprea a fost ministru al aceluiaş minister, mandat însă de PSD, în primul guvern Boc. A părăsit însă conducerea Internelor dar şi Partidul Social Democrat după un scandal legat de numirea secretarilor de stat. Oprea a fost recent înaint de preşedintele Traian Băsescu la gradul de general cu patru stele.
Un alt nume nou este Valeriu Tabără, propus la ministerul Agriculturii, domeniu pe care l-a mai condus între 1994 şi 1996. Tabără este în prezent deputat PD-L de Timiş.
Cel de-al treilea este medicul Cristian-Anton Irimie care a primit portofoliul de la Ministerul Sănătăţii. Irimie este mai puţin cunoscut publicului. A fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la începutul guvernării Boc.
Pe lista lui Negoiţă se regăsesc Vasile Blaga la Dezvoltare Regională, Daniel Funeriu la Educaţie, Gheorghe Pogea la Finanţe. La Ministerul Muncii este propus Mihai Şeitan, Radu Berceanu la Transporturi iar Adriean Videanu la Economie.
Ministerul Apărării este încredinţat tot lui Mihai Stănişoară, iar Cătălin Predoiu ar urma să rămână în fruntea Justiţiei.
Bogdan Aurescu este nominalizat pentru portofoliul de la Externe, Sulfina Barbu la Mediu şi Theodor Paleologu la Cultură.
Formula anunţată de Negoiţă nu mai include Ministerele pentru IMM-uri, Tineret şi Sport, Comunicaţii, Relaţia cu Parlamentul, Turism. Unele din aceste instituţii au fost însă comasate cu alte ministere.
Liderii politici ai PNL, PSD şi UDMR au anunţat că nu vor sprijini în parlament guvernul Negoiţă.
Antena 3