Şeful statului pleacă, joi dimineaţă, la Bruxelles, unde va participa la lucrările Consiliului European de iarnă. La lucrările Consiliului va fi prezent şi Călin Popescu Tăriceanu.
Acesta este, de altfel, ultimul summit la care Tăriceanu participă din postura de premier al României.
Potrivit tradiţiei, premierul şi preşedintele ar fi trebuit să susţină o conferinţă de presă comună la finalul reuniunii. Acest lucru nu se va întâmpla, susţin unele surse. Tăriceanu se va adresa jurnaliştilor joi seară, iar Traian Băsescu, vineri.
Preşedintele Traian Băsescu a plecat spre Bruxelles cu o întârziere de aproximativ 45 de minute, după ce avionul pregătit pentru această deplasare a avut probleme tehnice.
Preşedintele şi delegaţia care îl însoţeşte la Consiliul de iarnă de la Bruxelles urmau să plece de pe Aeroportul Otopeni joi dimineaţă, la ora 9:20 cu o aeronavă de tip Boeing 707, veche de aproximativ 35 de ani. Cu aproximativ o jumătate de oră înainte de decolare, comisia care a verificat aeronava a constatat unele probleme tehnice.
Preşedintele şi delegaţia oficială au plecat în cele din urmă cu o aeronavă de rezervă de tip Bae 146, care operează din anul 1994. Această aeronavă operează pe curse comerciale, însă a făcut şi zboruri speciale cu delegaţii ale administraţiei prezeidenţiale şi ale Guvernului. De altfel, un avion de tip BAE 146, închiriat de compania CarpatAir de la Romavia, a ieşit de pe pistă la aterizarea pe Aeroportul "Henri Coandă". Cauza se pare că a fost o defecţiune tehnică.
Călin Popescu Tăriceanu a pornit spre Bruxelles fără probleme cu o altă aeronavă, aparţinând unei companii private.
Înainte de plecarea spre Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă în care a punctat principalele subiecte care vor fi discutate în cadrul acestui summit. Printre temele care vor fi dezbătute se numără situaţia din agricultură, pachetul legislativ Energie - Schimbări Climatice, precum şi Parteneriatul Estic.
Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, "dacă statele membre doresc aplicarea Tratatului de la Nisa de la 1 ianuarie, România nu va renunţa la comisar".
Situaţia economică şi financiară va fi cel de-al doilea subiect pe care cei doi oficiali români îl vor aborda. Şeful statului susţine că "infrastructurile sunt acoperite suficient de alocările care revin României din bugetul UE".
O altă temă care va fi dezbătută se referă la pachetul legislativ Energie - Schimbări Climatice. Traian Băsescu a precizat că România nu se va opune acestui pachet, însă "nu poate accepta luarea ca an de bază pentru calculul reducerii nivelului de poluare ca fiind 2005". Potrivit preşedintelui, o soluţie ar fi stabilirea anului 1990 ca an de bază.
O altă rezolvare ar putea consta într-o compensare pentru perioada 1990-2005.
Politica agricolă va fi un alt subiect pe agenda de discuţii. Traian Băsescu a afirmat că există o propunere a UE care presupune realocarea unor fonduri necheltuite ale statelor membre către alte sectoare. Potrivit preşedintelui, poziţia României va fi ca sumele să nu fie realocate, ci utilizate integral. În plus, România va propune extinderea timpului de utilizare a fondurilor.
Cât priveşte Parteneriatul Estic, Traian Băsescu a declarat că România îl va susţine, însă numai dacă "nu afectează atributele sinergiei Mării Negre".
Antena 3