Potrivit surselor Antena 3, este posibil ca liberalii să încerce să amâne cât mai mult cedarea șefiei Camerei Deputaților, tocmai pentru a putea ajunge în Parlament. Așadar, aceștia se gândesc să nu cedeze postul până pe 21 decembrie, când parlamentarii vor depune jurământul, după care se va declanșa procedura de alegere a președintelui Camerei Deputaților.
Potrivit surselor, liberalii se bazează că USR nu va putea strânge jumătate plus unul din votul total al parlamentarilor pentru a-și putea impune numele pentru președinte al Camerei, astfel încât se va ajunge la un al doilea tur în care doar candidații PSD și PNL vor rămâne în cursă.
Se mai conturează și alte scenarii privind negocierile, unul dintre acestea fiind ca PNL să cedeze Ministerul Justiției, un portofoliu la care țin foarte mult, în schimbul mai multor condiții. Una dintre aceste condiții ar fi ca PNL să pună secretarul de stat în acest minister.
Șansele USR scad înaintea consultărilor
Pe de altă parte, USR are nevoie de PNL pentru a-și impune proiectele în viitorul Guvern și în Parlament, așa că este posibil să fie nevoit să cedeze mai mult decât plănuiește în mod real. Chiar și propunerea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier este negociabilă în schimbul conducerii Camerei Deputaților. Chiar dacă cei de la USR au spus că vor discuta strict pe programe când negociază viitorul Executiv, liderii partidului s-au blocat în negocierea unor funcții.
Cu toate acestea, membrii USR PLUS vor merge cu un plan foarte bine pus la punct la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu Klaus Iohannis. Dacă Dan Barna va primi funcția de președinte al Camerei Deputaților, cei de la USR sunt dispuși să renunțe la propunerea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier.
Totodată, membrii USR sunt pregătiți să puncteze la întâlnirea pe care o vor avea față în față cu președintele Klaus Iohannis că sunt pregătiți să intre la guvernare, că pot oferi ministru pentru oricare dintre ministere.
Mai mult decât atât, liberalii au fost extrem de instransigenți cu liberalii la negocierile care au avut loc la Vila Lac în ultimele zile.
Cei de la USR mai punctează că nu vor să fie percepuți doar ca niște susținători ai liberalilor, ci ca parteneri de guvernare.
Cum detonează PSD negocierile
Primii care au ajuns la negocieri sunt însă cei de la PSD. Aceștia vor propune un guvern minoritar sau un guvern de uniune națională, cu premier social-democrat. În plus, PSD vrea să dea peste cap planurile PNL și USR de a forma o coaliție de guvernare și a început propriile discuții pentru a forma o majoritate parlamentară.
Astfel, social-democrații încearcă să își găsească aliați în Parlament, în ciuda faptului că, la felul în care arată actualul Parlament după alegeri, e cam greu să găsească susținere. Însă, spun aceștia, dacă li se va da șansa de a da premierul și de a forma guvernul, cu siguranță își vor găsi o majoritate în Parlament.