Reprezentanţii Partidului Social Democrat şi cei ai Partidului Democrat Liberal s-au întâlnit marţi seară la Senat pentru a discuta despre posibilitatea formării unei majorităţi parlamentare. Întâlnirea vine după ce liderii partidelor au avut luni seară o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, care şi-a exprimat încrederea că o formulă de guvernare va putea fi găsită cât mai rapid. Luni comitetul executiv al PSD a votat pentru a începe negocierile cu PD-L, pentru a intra împreună la guvernare.
În acelaşi context, miercuri la ora 10.00 vor avea loc discuţii între PD-L şi UDMR, la sediul PD-L din Modrogan.
"Mandatul nostru a fost acela de a continua discuţiile, negocierile în vederea formării unei majorităţi cu cele două partide politice care şi-au arătat disponibilitatea de a forma o forumulă majoritară cu PDL. Ca partid care avem mai multe mandate în parlament, nu cu mult, avem obligaţia să încercăm construirea unei majorităţi. Avem obligaţia să realizam un compromis naţional pentru a da României o guvernare majoritară. Există premisele realizării acestui compromis raţional cu PSD. Aş spune că există puncte de vedere relativ comune în ceea ce priveşte câteva obiective: menţinerea şi crearea locurilor de muncă, menţinerea cotei unice, cu protejarea persoanelor cu venituri mici, aici poate fi şi cheia unui compromis raţional când două partide venind din direcţii diferite pot găsi puncte comune. Dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea autostrăzilor, a drumurilor judeţene, îmbunătăţirea mecanismelor de absorbţie a fondurilor europene, descentralizarea reală a birocraţiei din România, de a înceta politica prin care dăm administraţiilor locale sarcini fără a le da resursele aferente, dezvoltarea agriculturii." a spus Emil Boc, la sfârşitul întâlnirii dintre PSD şi PD-L.
"Am avut o nouă rundă de discuţii încurajatoare cu partenerii de la PD-L. Evident, la situaţii excepţionale, soluţii excepţionale. Cine şi-ar fi închipuit, în urmă cu doar câteva luni, că două tabere atât de diferite se vor uni acum? Nevoia de a asigura României cea mai puternică echipă de guvernare ne-a împins la acest parteneriat pentru România. În urma discuţiilor cu PD-L ne-am asigurat că importanta componentă socială a programului de guvernare al PSD se va regăsi în viitorul program de guvernare al celor două formaţiuni." a declarat Liderul PSD, Mirecea Geoană.
Miercuri va fi o nouă rundă de negocieri în urma cărora am putea afla numele candidatului la funcţia de premier. "Vom avea o rundă de negocieri decisivă cu cei de la PD-L iar în cursul după-amiezei, preşedintele Traian Băsescu va nominaliza noul premier, după o consultare prealabilă cu cele două partide, în cazul în care va exista un acord final între acestea" a spus Mircea Geoană, care a adăugat că s eîncearcă respectarea calendarului impus, ăotrivit căruia vom avea un guvern instalat până pe 22 decembrie.
În privinţa condiţiei impuse de PSD în cadrul negocierilor, aceea de a exclude UDMR dintr-o coaliţie de guvernare, cei doi lideri politici nu au dat un răspuns ferm. "Opoziţia a câştigat alegerile, iar cei care au guvernat împreună, PNL şi UDMR ar trebui sa iasă de la guvernare." a declarat Geoană.
Social democraţii doresc să semneze un protocol pentru intrarea la guvernare alături de democrat liberali. În cursul zilei de marţi s-au purtat mai multe negocieri între cele două formaţiuni, una dintre întâlniri având loc la palatul Ştirbey.
S-a negociat pe marginea cotei unice, şi de asemenea, pe posturi la pachet atât din executiv cât şi din Parlament.
"Sper să putem forma o mare coaliţie pentru susţinerea unui guvern politic stabil. Vreau să mulţumesc încă o dată pentru deschidere şi dialog. Facem parte din două familii politice diferite şi este evident că identitatea noastră şi apartenenţa la aceste familii vor fi regăsite în acest acord. E o premieră în România, şi sunt convins că vom putea găsi o formulă pentru formarea unui guvern puternic.? declarase Mircea Geoană în deshiderea întâlnirii.
?Am luat act de decizia dumneavoastră de ieri pentru a continua nogocierile. Speranţa este să putem constitui o formulă majoritară. Regret că PNL s-a autoexclus de la o negociere cu PDL prin pretenţiile pe care le-a avut.? a spus şi Emil Boc, care a adăugat că PDL va continua discuţiile şi cu UDMR.
Protocolul încheiat între cele două formaţiuni va fi public, dar va avea anexe secrete. Din partea publică, vom afla ce va vrea guvernul, care va fi programul de măsuri anti criză, şi dacă se va umbla la consituţie, în timp ce în anexe se vor menţiona numele celor care ar putea ocupa posturi în guvern şi Parlament.
Antena3.ro