?Cred că este nevoie să revizuim Legea 298 pentru a introduce garanţii puternice, astfel încât monitorizarea comunicaţiilor electronice să nu se transforme nici într-o limitare a libertăţilor fundamentale ale omului, nici într-o nouă formă de negoţ, nici într-o metodă pentru concentrarea puterii în mâinile unui singur individ. Am să deschid discuţia despre efectele Legii 298 din 2008 în interiorul PSD, pentru a găsi soluţii rapide la o situaţie de criză a încrederii între cetăţeni şi stat?, afirmă Năstase în ultima postare pe blogul personal.
Fostul premier pune existenţa acestei legi pe seama fricii ?faţă de pericolul terorist, în numele căruia libertăţile civile au fost restrânse?, dar atrage atenţia asupra lipsei instrumentelor de control asupra ?controlorului?, a beneficiarilor informaţiilor obţinute printr-o asemenea metodă.
?Principala problemă a monitorizării comunicaţiilor electronice nu este că aceasta se realizează pentru a lupta împotriva terorismului, ci lipsa mecanismelor de control eficient a unor eventuale abuzuri. Problema noastră este cine îl controlează pe controlor. Or, Legea 298 nu oferă garanţii suficiente că abuzurile pot fi împiedicate sau exemplar pedepsite. Ţinând cont de realitatea din România, Legea 298 pare mai degrabă a legaliza o situaţie de facto, decât a introduce o practică nouă?, mai scrie Adrian Năstase, făcând referire la afirmaţiile fostului şef SIE, Claudiu Săftoiu privind ascultarea convorbirilor telefonice ale unor lideri PSD de către Cotroceni.
Antena3.ro