Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a anunţat, luni, că nu mai candidează la şefia partidului, întrucât nu doreşte să fie "figurant într-un scenariu prost scris".
"Nu am de gând să dau sentimentul că vreau să mă bat cu unul dintre colegii mei. Mecanismul instituţional este complet dat peste cap. Vorbim despre cu totul alt partid şi despre o organizare care are ca scop un anumit tip de aranjamente între anumiţi lideri. Cum nu am o miză personală, nu am de gând să dau sentimentul că vreau să mă bat cu colegii mei la Congres", şi-a justificat Năstase gestul, adăugând că "nu trebuie boicotat Congresul".
El a explicat că actuala conducere a creat un "firewall", un zid despărţitor, reprezentat de regulamentul de organizare a Congresului.
"Nu am de gând să legitimez prin participarea mea la această competiţie o competiţie în care nu cred. (...) Am o mult prea mare preţuire pentru mine însumi. Au decis în ciuda hotărârii pe care a luat Consiliul Naţional, desfăşurarea Congresului la Romexpo au luat o decizie în legătura cu norma de reprezentare care nu legitimează în niciun un fel cei 225 de delegaţi ai PSD Bucureşti şi au hotărât ca un nou CN să nu mai aibă loc înainte de Congres. Au mai venit cu un statut de nicăieri pe care l-a adus domnul Liviu Dragnea? şi-a înşirat Năstase motivele de nemulţumire.
Năstase a mai susţinut că noile modificări la Statut dau complet dat peste cap mecanismul instituţional, deoarece Consiliul Naţional este practic desfiinţat, iar atribuţiile acestui for sunt transferate în alte părţi, fiind vorba astfel de "un cu totul alt partid".
Năstase a criticat actula conducere că prin noul tip de organizare al partidului s-a dat curs unui anumit tip de aranjamente între anumiţi lideri.
"În ceea ce mă priveşte, cum nu am o miză personală, nu am de gând să dau sentimentul că vreau să mă bat acum cu unii dintre colegii mei şi că vreau să fac o bătălie la Congers, în ciuda tuturor acestor elemente care sunt gândite pentru a favoriza continuitatea la conducerea partidului. Nu am de gând să legitimez prin participarea mea la această competiţie o competiţie în care nu cred şi care este realizată pe nişte reguli care nu sunt corect aşezate, corect gândite şi în condiţiile în care pare cumva că aceste formule de modificare statutară pentru a da satisfacţie unora dintre cei care au fost luaţi în echipa lui Mircea Geoană ar trebui să aibă până la urmă importanţa cea mai mare", a spus Năstase.
Adrian Năstase a precizat că rămâne membru al PSD, dar că nu doreşte să candideze la nicio funcţie. "Singura mea dorinţă este ca partidul să nu se deşire (...), să avem înţelepciunea necesară pentru a ne recalibra mesajul", a mai spus Năstase.
Candidaturile la funcţiile din PSD nu mai pot fi anunţate în Congres, ci cu 48 de ore înainte se arată în propunerea de statut al PSD, au mai stabilit astăzi membri CExN. Prevederea a fost dur criticată de încă preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase care a susţinut că astfel se poate bloca lista cu candidaturi şi apoi supune la vot într-un anumit mod.
"Daţi-mi un singur argument pentru care ar trebui să joc în piesa asta! Am mult prea mare preţuire pentru mine însumi, aşa cum spunea şi domnul Iliescu, şi din acest motiv nu doresc să particip la această chestiune. Rămân în continuare un membru al partidului, nu doresc să candidez la nicio funcţie. În felul ăsta i-am eliberat de o grijă şi pe cei care spuneau că am o anumită ambiţie pentru a obţine acum o anumită funcţie în partid", a arătat Năstase.
Întrebat dacă nu va accepta nicio altă funcţie de conducere în PSD, Năstase a replicat ironic: "Funcţia de preşedinte de onoare adjunct sau ce anume? Ce sugeraţi?".
"Eu nu sunt de părere că trebuie boicotat Congresul, dar, pe de altă parte, cred că în ceea ce mă priveşte am dreptul să decid dacă să intru într-o astfel de regie, care după părerea mea este făcută cu încălcarea tuturor regulilor", a conchis Năstase.
Decizia lui Năstase de renunţare la propria sa candidatură a fost provocată de modul în care liderii de filiale votau în bloc în favoarea propunerilor statutare propuse de rivalul său, Mircea Geoană. Potrivit surselor citate, doar şase social-democraţi au votat împotriva modificărilor statutare dorite de actula conducere, iar alţi câţiva s-au abţinut.
Deşfăşurarea şedinţei Comitetului Executiv de luni i-a demonstrat lui Năstase că susţinerea sa în rândurile liderilor de filiale este mai mică decât anticipase. Doar o duzină s-au pronunţat pentru mutarea locaţiei Congresului de la Romexpo la Parlament, iar aproape 20 de lideri de organizaţii din totalul de 48 au susţinut cererea sa de recalculare a criteriilor de stabilire a normelor de delegaţi pentru fiecare filială. Mai mult, evoluţia discuţiilor pe tema noilor prevederi statutare a demonstrat că interesele particulare ale preşedinţilor de organizaţii judeţene diferă de cele ale fostului lider de partid.
Cum existau semnale că majoritatea din Comitet va opta pentru votul pe moţiuni şi nu pentru păstrarea candidaturilor individuale, Năstase a decis să pluseze, de această dată în mod serios, cu cartea renunţării la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional pe care o deţine în acest moment.
Năstase şi-a anunţat colegii că nu va gira nici cu calitatea sa de lider al CN , nici cu cea de candidat o asemenea prevedere nedemocratică, pe care a criticat-o ca fiind un atentat la adresa dreptului fiecărui social-democrat de a candida în mod deschis la o funcţie de conducere, mai susţin sursele citate.
Mircea Geoană a declarat că Adrian Năstase are timp să se răzgândească până joi, când PSD a decis că va fi termenul limită de depunere a candidaturilor.
?Am decis ca termenul limită pentru depunerea candidaturilor să fie joi, la ora 16.00. Până atunci pot apărea modificări. Aştept cu simpatie şi interes decizia domunului Năstase. Adrian Năstase, indiferent de decizia de azi, reprezintă un pion important al partidului social democrat? a spus Mircea Geoană.
Marius Vulpe, Antena3.ro