Din 2004 încoace PSD a pierdut pe toate fronturile, ceea ce dovedeşte că se află într-un declin evident, al cărui punct clminant a fost înregistrat în 2007, susţine preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Adrian Năstase, pe
blogul său. El citează rezultatele obţinute de PSD la ultimele scrutine electorale, şi acuză actuala conducere a PSD că a contribuit la pierderea a peste un milion de votanţi din 2004 până în prezent. Liderul CN al PSD mai remarcă faptul că ?nu există niciun judeţ? în care la alegerile prezidenţiale din 2009 partidul să fi obţinut mai multe voturi decât în 2004, cel puţin în primul tur de scrutin - atunci când formaţiunea a participat cu forţele proprii la confruntarea pentru Cotroceni.
2007, punctul culminant de declin?Deşi momentul cel mai dramatic din ultimii ani a fost depăşit într-o oarecare măsură, suntem încă departe de a mai fi principalul partid de pe scena politică internă. În perioada 2004-2007, ne-am aflat în cel mai mare declin. Faptul că la europarlamentare (unde într-adevăr, prezenţa la urne este mai mică) am luat cel mai mic scor ne indică faptul că, înainte de 2007, nucleul nostru dur se aflase în degringoladă. Brusc, treceam de la peste 4 milioane de voturi la prezidenţialele din 2004 la sub 1,5 milioane de voturi în 2007, sub PD şi PLD(Stolojan). Momentul 2007 a reprezentat însă şi prima noastră înfrângere majoră în faţa dreptei, care obţinea atunci peste 2,5 milioane de voturi?, apreciază fostul premier.
Năastase trece în revistă scorurile obţinute de propriul său partid în această perioadă şi trage concluzia: ?PSD a pierdut pe toate fronturile?.
?În nici un tip de alegeri nu au reuşit o evoluţie pozitivă, în afara europarlamentarelor, unde am reuşit să recuperăm ceva după minimul din 2007. Cel mai dificil moment, europarlamentarele din 2007, a fost depăşit totuşi, dar evoluţia din 2009 a fost mai degrabă descendentă decât ascendentă - cel puţin la nivel de procente politice, unde nu am mai atins pragul de 33% din toamna lui 2008?, a afirmat liderul CN al PSD.
Peste un milion de votanţi pierduţiÎn opinia lui Năstase, această stare de fapt poate fi explicată prin pierderea de către partid a peste un milion de votanţi din masa totală de 10 milioane care se prezintă la urne.
?Nucleul de electori pe care ne putem baza în orice moment este de circa 1,5 milioane de votanţi. Nu s-a mai reuşit însă atingerea a 4 milioane de votanţi politici precum în 2004, maximul fiind de circa 3 milioane la primul tur al prezidenţialelor, cu doar 400.000 mai mult decât la localele din 2008 (care fusese maximul de după 2004). Evoluţia electorală negativă a partidului se reflectă cel mai bine în scăderea numărului de reprezentanţi politici pe care îi avem: parlamentari, primari, consilieri locali şi judeţeni. Peste tot am înregistrat pierderi de mandate, cu excepţia Senatului şi a europarlamentarilor?, mai scrie Adrian Năstase în analiza detaliată a rezultatelor alegerilor din ultimii ani.
Comparativ, faţă de 2004, PSD a pierdut în 2008 654 de primari, o scădere cu 33% faţă de numărul de mandate din 2004, 2.853 de posturi de consilieri locali (o diminuare cu 19% faţă de numărul de mandate din 2004), 91 de consilieri judeţeni ( o micşorare cu 17% a numărului acestora faţă de totalul mandatelor noastre din 2004), în timp ce în paralel ce PNL şi-a crecut cu 6% mandatele, iar iar PD-L şi-a dublat numărul de consilieri judeţeni, obţinând cu 229 mai multe mandate.
Fărâmiţarea disciplinei de partid şi migraţia politicăNăstase nu uită să vorbească şi despre situaţia actuală delicată în care se află PSD ca reprezentativitate la începutul acestui an. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare din 2008, Năstase identifică două pericole care au afectat eficienţa partidului: fărâmiţarea disciplinei de partid şi favorizarea migraţiei politice.
?Deşi noi ca partid am obţinut în 2008 cu patru mandate mai mult decât în 2004, la începutul acestui an constatăm că lista noastră de deputaţi este are un deficit de 8 oameni faţă de 2004 şi de 12 faţă de rezultatul alegerilor din 2008! Per ansamblu, lista de stânga a pierdut 11 deputaţi în 2008 faţă de de 2004, în vreme ce dreapta s-a îmbogăţit cu 67 de deputaţi, exclusiv pedelişti. Fărâmiţarea partidelor anti-prezidenţiale a continuat, prin transferurile care au avut loc în grupul independenţilor, acestea cifrând nu mai puţin de 25 de deputaţi (care însumează numai migrările de la PSD şi PNL). Nici la Senat situaţia nu ne este mai favorabilă. Deşi nu am pierdut decât un senator faţă de alegerile din 2008, iar PNL-ul a pierdut patru senatori, nu se poate spune că evoluţia faţă de 2004 a foat una excepţională. Faţă de 2004, în 2008 am obţinut împreună cu PC-ul cu şapte mandate mai puţin?, a mai atras atenţia Năstase.
Prezidenţiale primul tur: 41% în 2004, 31% în 2009Alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului trecut ar reprezenta, în opinia lui Năastase, o altă dovadă a declinului prin care trece PSD.
?Dacă în 2004 reuşeam în turul I, cel care contează în evaluarea potentialului PSD, să obţinem 41% din voturile exprimate, acum, în primul tur am obţinut 31%, cu 1,2 milioane de voturi mai puţin decât acum cinci ani. Handicapul izolării noastre pe scena politică din 2004 a fost depăşit, dar din păcate nu s-a reuşit cumularea majoritatii celor 20% obţinute de Crin Antonescu (pe lângă cele 20% ale tuturor celorlalţi candidaţi, în condiţiile în care Traian Băsescu era acum izolat pentru turul II). Pe fond, dreapta a obţinut acum 52% în primul tur de scrutin, faţă de cele 34% din 2004, în vreme ce noi am obţinut cu 10% mai puţin. Mai mult, din păcate pentru noi nu am reuşit ca în 2009 să obţinem acelaşi rezultat ca la parlamentare, în condiţiile în care în 2004 prezidenţialele au tras în sus scorul partidului? mai observă Năstase.
La nivel judeţean, liderul social-democrat notează că dacă în 2004 PSD avea 24 de judeţe în care obţinuserăm scoruri de peste 40%, acum mai are doar 19 judeţe în care a obţinut scoruri peste 35% şi încă patru cu scoruri de peste 30%.
?Poate sună ciudat, dar nu avem nici un judeţ în care la prezidenţialele de acum să fi obţinut mai multe voturi decât în 2004, cel puţin în primul tur de scrutin, atunci când am participat cu forţele noastre proprii la confruntarea pentru Cotroceni? mai arată el.
Preşedintele CN mai avertizează asupra pericolului creşterii PDL în domeniul rural, fief tradiţional al PSD până în 2007, când alegerile din acel an au demonstrat că democrat-liberralii sunt cu peste 10% în faţa social-democraţilor, în timp ce la europarlamentarele din 2009, PD-L a egalat scorul PSD.
?Părăsirea temporară a ruralului nu a fost dublată de o creştere spectaculoasă în urban, ci şi acolo am scăzut! (e drept, doar 12%). În schimb, la PDL se observă aceeaşi strategie de uniformizare a votului în rural şi urban, dar motorul de voturi a fost tot urbanul. Declinul PDL în urban în 2009 nu s-a produs însă datorită intrării noastre pe această zonă, ci pentru că PNL a cunoscut o ofensivă importantă în urban pe parcursul anului trecut? explică Năstase.
?Suntem puşi în faţa unei dileme: unde ne vom concentra resursele pentru a reuşi, într-o primă etapă, să rezistăm forcingului la care ne va supune PDL cât de curând? Vom continua să ne dispersăm energiile în conflicte interne care sunt atât de ?convenabile? adversarilor noştri?? se întreabă posibilul candidat la şefia PSD.
Antena3.ro