Liderul PSD Adrian Năstase susţine, într-o postare pe blog, că, din 2004, partidul s-a destructurat organizatoric, şi-a pierdut combativitatea şi a devenit o formaţiune mică, "de rangul doi", faţă de care PDL, "exceptând excesele antidemocratice şi lipsa de ideologie", este mai bine organizat.
Potrivit lui Năstase, orice discuţie despre viitorul partidului trebuie să înceapă de la faptul că pe 6 decembrie 2009 partidul a pierdut alegerile prezidenţiale "şi, în felul ăsta, s-a plasat, pentru măcar trei ani, în opoziţie".
El susţine că până în 2004, scena politică naţională era împărţită în două: PSD pe de o parte şi partidele care doreau să învingă PSD de cealaltă parte. Năstase afirmă că situaţia s-a schimbat, PSD fiind acum în postura de a trebui să se asocieze cu alte formaţiuni pentru a guverna.
"Din 2004 încoace, paradigma politică românească s-a schimbat. PSD-ul intră în coaliţii cu alţii pentru a încerca să învingă PDL-ul lui Traian Băsescu. Şi nu reuşeşte. Dacă în 6 decembrie, candidatul PSD ar fi câştigat, rezultatul ar fi fost considerat o surpriză. Am ajuns un partid mai mic, capabil, eventual, să producă surprize, nu să câştige, în mod natural, competiţiile electorale. Mai mult, dacă în 2004, stânga reprezentată de PSD era la egalitate de voturi cu întreaga Alianţă DA (PD+PNL), acum voturile dreptei depăşesc cu mult voturile noastre. Dacă am folosi termeni fotbalistici, semănăm cumva cu România anilor '90. Atunci câştigam grupele eliminatorii fără nicio emoţie şi mergeam, de fiecare dată, la turneele finale. Acum ne clasăm pe la mijlocul grupei, unde din când în când mai facem un egal cu Franţa, la Paris, furnizând un meci urât şi doar o surpriză pentru casele de pariuri", scrie Năstase.
El arată că PDL, "exceptând excesele antidemocratice şi lipsa de ideologie", este copia de mai demult a social-democraţilor.
"Un partid organizat, cu forţă teritorială, cu verticală decizională, unit în jurul unor ţeluri comune. Prin comparaţie, noi suntem dezorganizaţi, cu zone geografice descoperite şi cu multe, prea multe centre de comandă care generează incapacitatea unirii pentru atingerea unui scop şi, de asemenea, neputinţa susţinerii, a impunerii unor proiecte. Cel mai grav nu este că am ajuns din nou în Opoziţie, ci că, la felul în care ne mişcăm acum, nu o să ieşim foarte repede din ea", susţine Năstase, citat de Mediafax.
Fostul premier afirmă că cele mai importante probleme ale PSD sunt că a devenit un partid de rangul doi, pierzându-şi "obişnuinţa de a câştiga şi combativitatea", că s-a destructurat organizatoric şi că a uitat să construiască proiecte şi viziuni cu privire la viitorul politic.
Liderul PSD susţine că discuţiile privind reformarea partidului, în perspectiva Consiliului Naţional de la sfârşitul lunii şi a Congresului care va urma, trebuie să plece de la soluţiile pentru problemele României.
"Înainte de a da nume, trebuie să găsim soluţii la aceste probleme. Sigur însă că şi numele, asociate cu aceste soluţii, vor conta", susţine liderul PSD.
Antena3.ro