?Ideea fundamentală a proiectului meu politic este aceea că, în acţiunea noastră ca partid, trebuie să ne întoarcem la oameni, la sensul profund al politicii, nu ca exerciţiu al puterii, ci al datoriei de a servi interesul public. Proiectul regăsirii sensului original al politicii are două etape: mai întâi, trebuie să facem din competiţia internă nu un joc al rearanjării scaunelor în jurul mesei, ci al găsirii resurselor pentru transformarea PSD într-un partid capabil să câştige încrederea oamenilor cărora să le reprezinte cu adevărat interesele. În a doua etapă, PSD trebuie să construiască o guvernare în care logica exerciţiului guvernamental ca metodă de ?împărţire a prăzii? să fie eliminată, fiind înlocuită de acţiunea în folosul societăţii. În România, o astfel de viziune ar putea părea utopică, însă avem nevoie de idealuri şi de obiective înalte, care să ne scoată din amorţeală şi rutină şi care să ne dea motivaţia de a spera şi de a lupta?, scrie Adrian Năstase în deschiderea proiectului său.
În cuprinsul acestuia, el scrie: ?să nu ne mai amăgim: suntem în cea mai slabă şi mai vulnerabilă poziţie de la înfiinţarea partidului şi până acum. În intervalul 2005-2009, am pierdut peste 1 milion de votanti, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele tuturor alegerilor din acest interval. Faţă de 2004 avem mai puţin cu 2853 de consilieri locali, am pierdut 564 de primari, 91 de consilieri judeteni şi avem 3 preşedinţi de consilii judeţene mai puţin?.
Acesta subliniază că ?nu va fi uşor să redevenim un partid puternic?, dar arată că pentru PSD, continuitatea înseamnă stagnare şi disoluţie, mai rapidă sau mai lentă, dar inevitabilă, însă schimbarea este şansa obligatorie.
Antena3.ro