Antena 3 CNN Politică Năstase: Nu prelungirea vieţii din cauza traiului bun stă la baza reformei pensiei

Năstase: Nu prelungirea vieţii din cauza traiului bun stă la baza reformei pensiei

1 minut de citit Publicat la 16:46 08 Oct 2009 Modificat la 16:46 08 Oct 2009
Năstase: Nu prelungirea vieţii din cauza traiului bun stă la baza reformei pensiei
Fostul premier al României Adrian Năstase nu ratează ieşirea la rampă a actualului prim-ministru referitor la asumarea răspunerii pe legea pensionării şi remarcă abordarea dură pe care acesta o are la adresa unei categorii sociale.
Liderul PSD recunoaşte că a ascultat, ?ca de obicei, cu răsuflarea tăiată, discursul domnului Emil Boc pe tema pensiilor. Nu m-a surprins: încă de la publicarea raportului social al comisiei prezidenţiale (acela în care se prefigura soluţia legalizării drogurilor şi a prostituţiei, dar lipsea cu desăvârşire orice propunere pentru cele trei milioane de români care trăiesc în sărăcie absolută), m-am aşteptat la o intervenţie dură la adresa pensionarilor?. Adrian Năstase aminteşte că în raport ?se avansa, ca formă de rezolvare a crizelor şi deficitelor din România, reducerea numărului de pensionari?.
Politicianul face o comparaţie cu situaţia din Marea Britanie. El aminteşte că în prezent, în Marea Britanie, vârsta de pensionare este 65 de ani pentru bărbaţi, respectiv 60 pentru femei.
De asemenea remarcă că acum la Londra se află în dezbatere două proiecte. Laburiştii doresc o creştere graduală a vârstei de pensionare ? pentru bărbaţi până la 66 în 2026, până la 67 în 2036 şi 68 de ani? în 2046. În cazul femeilor, se doreşte ca vârsta să crească până la 65 de ani, între 2010 şi 2020. Conservatorii, în cadrul unui proiect anunţat chiar ieri, doresc o creştere acceleratp, vârsta de pensionare a bprbaţilor urmând să crească la 66 de ani, iar cea a femeilor ? la 63 încă din 2016.
În acest context, liderul remarcă abordarea graduală şi faptul că se anticipează că ?în decada următoare, speranţa de viaţă a britanicilor va creşte pâna la 86 de ani? în timp ce în România se situează la 72 -73 de ani.
?Prin urmare, nu prelungirea vieţii din cauza traiului bun stă la baza acestei reforme gândite de contabilul domnului Videanu. Vă las pe voi să căutaţi alt motiv?, concluzionează Adrian Năstase.
Pentru ca apoi să prezinte comparativ vârsta de pensionare din unele state europene faţă de speranţa de viaţă.
Franţa. Vârsta de pensionare: 60. Speranţa de viaţă: 81
Italia. Vârsta de pensionare: 65. Speranţa de viaţă: 80.5
Spania. Vârsta de pensionare: 65. Speranţa de viaţă: 81
Antena3.ro

×
x close