Antena 3 CNN Politică Năstase îşi apără de demolare zidul din jurul Parlamentului: Ar fi o problemă în perioada de greve

Năstase îşi apără de demolare zidul din jurul Parlamentului: Ar fi o problemă în perioada de greve

2 minute de citit Publicat la 11:34 20 Apr 2010 Modificat la 11:34 20 Apr 2010
Năstase îşi apără de demolare zidul din jurul Parlamentului: Ar fi o problemă în perioada de greve
Dărâmarea zidului Parlamentului naşte pasiuni între cei care au dispus construirea sa şi parlamentarii care pledează pentru o deschidere mai mare a instituţiei legislative faţă de români. Actual vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, social-democratul Adrian Năstase (PSD) şi-a apărat zidul de dorinţa de ?distrugere? a colegilor din conducerile celor două camere, invocând atât lipsa de fonduri pentru această operaţiune, dar mai ales pericolul cu care s-ar confrunta membrii Parlamentului în caz de grevă.
Potrivit stenogramei de şedinţă a Birourilor Permanente reunite de luni, până şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană a susţinut necesitatea eliminării zidului care înconjoară Parlamentul, evocând exemplul celorlalte clădiri în care funcţionează parlamentele din Europa.
Deputatul PSD Aura Vasile a încercat să sară în apărarea zidului lui Năstase, întrebând dacă Parlamentul de la Londra nu are ziduri înconjurătoare.
"Pază are, dar nu are ziduri. Sunt două lucruri diferite. Doar ca o notă de referinţă - nu cunosc în Europa vreun Parlament care să fie înconjurat cu ziduri. Cunosc măsuri de protecţie ", i-a replicat preşedintele Senatului colegei de partid mai puţin informate.
Iritat de lipsa de susţinere a colegilor săi de partid, Adrian Năstase i-a întrebat pe cei prezenţi dacă zidurile Parlamentului constituie o problemă de natură estetică. El a propus realizarea doar a unor spărturi pentru a asigura un acces mai bun pentru populaţie în clădirea Parlamentului.
"Stimaţi colegi, problema este de natură estetică? Dacă este de natură estetică, putem să o discutăm. Dacă vrem să asigurăm afluirea populaţiei către clădire, lucrul acesta se poate face foarte simplu prin spargerea unor găuri în gard. Noi putem să o facem fără să dărâmăm gardul. Lucrul acesta se poate face extrem de simplu", a spus Năstase.
Social-democratul a invocat şi raţiuni de ordin financiar, arătând că "dărâmarea gardului este o operaţiune pe care legislativul nu o poate suporta cu tot bugetul Camerei pe anul acesta, mai ales că fundaţia are 70 de centimetri iar transportarea materialelor de aici, a deşeurilor, ar costa".
Argumentul suprem adus de Năstase a privit asigurarea securităţii aleşilor. E a sugerat că Parlamentul şi, implicit senatorii şi deputaţi, ar deveni vulnerabil la pericolul invaziei greviştilor, mi ales în perioada de crize sociale, în condiţiile în care dărâmarea zidului ar facilita accesul în clădire.
"Eu vă propun, dacă asta este chiar o problemă şi mai ales în perioada de greve care se apropie, dacă simţim această nevoie, se pot sparge găuri semnificative în zid şi se poate intra fără probleme. Deci, depinde ce ne propunem să facem", a apreciat Năstase.
"Eu sunt convinsă că putem să abordăm acest subiect profesionist şi luând în considerare nevoia unei deschideri a Parlamentului către cetăţeni, şi nu consolidarea unei eventuale temeri a noastră faţă de oameni", a replicat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), iniţiatorea propunerii de demantelare a gardului Parlamentului.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close