Acesta remarcă cum acest moment este tratat cu "o anumita largheţe", deşi este un eveniment foarte important prin faptul că "ar confirma capacitatea noastră de a respecta anumite lucruri", şi pentru semnalele care au fost transmise. "Guvernul a beneficiat de indulgenţă din partea Fondului, fapt care nu ar trebui însă folosit în alt sens decat a intenţionat FMI", crede politicianul.
El consideră că propunerea Fondului privind amânarea adoptării legii privind salarizarea unică este o metodă de a ofei timp, "pentru ca lucrurile să nu fie făcute în grabă. Teama mea este ca Guvernul să nu confunde recomandarea FMI cu dreptul de a pierde timpul", scrie Adrian Năstase, amintind că o astfel de lege nu va putea mulţumi pe toata lumea, dar trebuie să fie echitabilă. "Cu siguranţă, această amânare nu trebuie să îi facă pe unii să îşi radă în barbă pentru că au primit 'o gură de oxigen' pentru prezidenţiale", punctează liderul PSD.
Năstase consideră că necesitatea legii a apărut în momentul în care s-a observat risipa de bani publici, determinată, în ultimii ani, în timpul regimului Băsescu, prin creşterea deosebită a numărului de funcţionari, de agenţii "pe criterii clientelare şi nu pe criterii de utilitate publică".
El consideră că noul act legislativ ar trebuie să preia soluţiile de la marile corporaţii internaţionale, încurajând performanţa şi spiritul de răspundere.
Vorbind despre declaraţia unui membru al actualului Guvern, care susţinea că există riscul incapacităţii de plată pentru România, dacă se aplică recomăndarile FMI. Fostul premier remarcă că FMI doreşte reducerea cheltuielilor bugetare, dar nu vede ca unică soluţie disponibilizările. El recomandă o analiză atentă în aparatul administrativ, care "în multe locuri este suprapopulat, dar poate ar trebui să ne uităm atent pentru cine au fost create posturi publice în ultimii ani, unde şi de ce, în loc să tăiem statistic. De noi depinde mai mult decât de FMI să găsim soluţii. Banii vin de la Fond, soluţii ar trebuie să vină de la Bucureşti. FMI nu poate fi folosit ca sperietoare şi nici ca argument pentru a nu pierde voturi", încheie Adrian Năstase.