Antena 3 CNN Politică Năstase: Dragă Stolo, ai încurcat "imunitatea parlamentară" cu "răspunderea ministerială"

Năstase: Dragă Stolo, ai încurcat "imunitatea parlamentară" cu "răspunderea ministerială"

4 minute de citit Publicat la 15:07 14 Mai 2009 Modificat la 15:07 14 Mai 2009
Năstase: Dragă Stolo, ai încurcat "imunitatea parlamentară" cu "răspunderea ministerială"
Fostul premier Adrian Năstase îi recomandă liderului PDL Theodor Stolojan să-şi mai temepereze dovezile de fidelitate faţă de Traian Băsescu. Social-democratul îi mai reproşează democrat-liberalului că încurca în discursurile sale conceptul de "imunitatea parlamentară" cu "răspunderea ministerială" şi principiul separaţiei puterilor în stat. În opinia deputatului PSD, Parlamentul "nu joacă rolul unui grefier care înregistrează cererile transmise de parchete şi concepute de Băsescu şi Morar".
Preşedintele Consililui naţional se arată mirat de faptul că, la debut de campanie europarlamentară. democrat-liberalii l-au pus pe Ťdragă Stoloť în glastră, ca pe o floare frumoasă şi strălucitoare, care poate să acopere mizeriile din casă".
"Mai grav este că i-au dat să citească la televizor şi în faţa presei un text care nu are nici o legătură cu realitatea. Dragă Stolo, ştiu că nu vei primi cu bucurie acest apelativ de la altcineva decât de la prietenul tău, Traian Băsescu.ŤDragă Stoloť, ai încurcat instituţiile. Te-ai referit, în textul pe care l-ai recitat ieri, de mai multe ori la conceptul de Ťimunitate parlamentarăť, care i-ar fi protejat pe miniştrii parlamentari în cazul cererilor de începere a urmăririi penale. Îţi aduc aminte, deşi ar fi trebuit să ştii, că instituţia ce trebuie invocată în toate aceste situaţii este cea a Ťrăspunderii ministeriale?, adică cea reglementată de Constituţia României în art 109? scrie Năstase pe blogul său.
În opinia social-democratului, confuziile de limbaj ale unui fost prim-ministru ?(voite sau nu) sunt descalificante?.
Năstase mai dă un exemplu al confuziilor care ar bântui discursul politic al primvicepreşedintelui PDL. "Dragă Stolo, îţi reamintesc, în al doilea rând, ceva ce ar fi trebuit, de asemenea, să ştii: Parlamentul nu este în subordinea Preşedintelui. Ştiu că asta îşi doreşte Traian Băsescu şi că încerci să faci tot ceea ce îşi doreşte preşedintele. Îţi respect fidelitatea. Dar hai să ne amintim care este totuşi rolul (încă al) Parlamentului în democraţia noastră reversibilă. Preşedintele poate să vrea oricât ca unele cereri ale parchetelor să fie aprobate. Decizia este însă la Parlament. Conform aceluiaşi articol 109 din Constituţie. Şi se ia în funcţie de existenţa sau inexistenţa unor indicii temeinice din cererile procurorilor. Este o decizie care nu poate fi niciodată pur formală, fiindcă altfel nu ar mai avea rost procedura", mai notează Năstase.
Deputatul PSD sugerează că Preşedinţia tratează Parlamentul ca pe un "grefier care înregistrează cererile transmise de parchete şi concepute de Băsescu şi Morar".
"Parlamentul este instituţia care decide începerea sau neînceperea urmăririi penale în cazul miniştrilor şi al foştilor miniştri. Dacă nu este bună această procedură, putem să discutăm despre schimbarea Constituţiei. Dar, câtă vreme ea există, ar trebui să o respectăm. Cum respectăm şi articolul 84 din Constituţie, care permite imunitatea lui Traian Băsescu pentru Dosarul ŤFlotať", scrie fostul preşedinte al PSD.
Referindu-se la acuzaţiile lui Băsescu privind blocarea dosarelor de către Parlament, Năstase susţine că nu reprezintă decât ?o manipulare, care funcţionează pentru cei neinformaţi".
"Nu poate fi Ťblocatăť justiţia în Parlament, pentru că, în baza Constituţiei, pentru ca membrii fostelor guverne să fie protejaţi de abuzuri din partea noii puteri (lecţie învăţată de pe vremea lui Cuza dar şi a lui Carol al II-lea), Parlamentul hotărăşte dacă trebuie sau nu să înceapă urmărirea penală şi dacă, se face un dosar de urmărire penală sau nu. Te rog să nu te iei după Monica Macovei. Pe vremea lui Ceauşescu, lucrurile m lucrurile mergeau altfel. Marea Adunare Naţională nu-şi bătea capul cu astfel de Ťfleacuriť. Ştiu că vă place, şi ţie şi şefului tău, să îi menţineţi pe oameni în ceaţă şi să profitaţi de ignoranţa lor. Inclusiv a Monicăi Macovei. Cred însă că nu e corect ceea ce faceţi. Chiar dacă aşa scrie că trebuie să faceţi, în documentul de strategie electorală al PDL-ului, publicat ieri (marţi, n.r.) în ziare", se mai adresează Năstase lui Stolojan.
La final, el îi recomandă prim-vicepreşedintelui democrat-liberal să reziste tentaţiei de a face chiar tot ce i se comandă dinspre Cotroceni.
"Dragă Stolo, încearcă să rezişti tentaţiei de a face chiar tot ce ţi se comandă. Sunt convins că Traian Băsescu chiar crede că justiţia este doar ceea ce decide el. Şi că dosarele politice pe care i le dăruiesc prietenii, de ziua lui, sunt cele pe care reprezintă dovezi ale luptei împotriva corupţiei. Dar justiţia şi lupta împotriva corupţiei nu înseamnă asta. Dacă ar fi însemnat asta, atunci nu am fi ajuns în situaţia ca azi, trei din patru români, să nu aibă încredere în justiţie. Dragă Stolo, un ultim mesaj. Văd în încercarea voastră de a reactiva tema justiţiei şi a corupţiei un soi de disperare. Este disperarea celor care ştiu că, în campania electorală din 2004 şi în cei cinci ani care au urmat au marşat pe o temă falsă, care nu rezolvă nimic din problemele reale ale românilor. Această disperare va duce, sunt convins, şi la pierderea alegerilor de către voi în acest an. Ştiu - asta doare cel mai tare", încheie Năstase.
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a prezentat marţi PSD ca fiind ctitorul blocării reformei în justiţie şi ctitorul blocării ridicării imunităţii parlamentare a demnitarilor.
Antena3.ro

×
Etichete: Adrian Nastase
x close