Antena 3 CNN Politică Năstase: Demersul preşedintelui nu are valoare. Iniţiativa de schimbare a Constituţiei trebuie să aparţină Guvernului

Năstase: Demersul preşedintelui nu are valoare. Iniţiativa de schimbare a Constituţiei trebuie să aparţină Guvernului

1 minut de citit Publicat la 03:10 15 Ian 2009 Modificat la 03:10 15 Ian 2009
Năstase: Demersul preşedintelui nu are valoare. Iniţiativa de schimbare a Constituţiei trebuie să aparţină Guvernului
Fostul premier al României, Adrian Năstase, critică vehement demersul preşedintelui Traian Băsescu de revizuire a Constituţiei. El susţine că iniţiativa nu are nicio valoare întrucât aceasta ar trebui să vină din partea Guvernului. ?Am înţeles că, astăzi, o comisie numită de Traian Băsescu va anunţa liniile de revizuire a Constituţiei. Curios din fire, m-am dus la textul Constituţiei să revăd procedura. Această procedură este prevăzută în art 150: ŤRevizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României la propunerea Guvernului...ť. Şi atunci m-am întrebat: oare, în aceste săptămâni, între adoptarea ordonanţei privind cumulul pensiei cu salariul şi numirea secretarilor de stat, să fi avut timp guvernul Boc să elaboreze tezele unei revizuiri a Constituţiei - pe care să le prezinte lui Traian Băsescu sau Traian Băsescu, în calitate de adevărat şef al Guvernului, îi va prezenta lui Emil Boc, din curtoazie, deciziile sale de modificare a Constituţiei şi-i va cere să asume răspunderea Guvernului în Parlament pe o nouă Constituţie, mai bună şi mai dreaptă??, scria Năstase pe blogul său.
Pentru comparaţie, el aminteşte cum s-a procedat ?în timpul regimului Iliescu- Năstase, în 2003 şi formula urmată- parlament,guvern, preşedinte, parlament, referendum.
?Concluzie : dezbaterea publică pe tema revizuirii Constituţiei şi iniţiativa legislativă trebuie să pornească de la Guvern (sau de la parlamentari) şi nu de la Preşedinte . Mai contează însă aceste lucruri în România regimului Băsescu?
PS Astăzi, Traian Băsescu îi sugera lui Emil Boc - care ar putea fi indisciplinat - că dacă guvernul nu-i transmite textul de modificare a Constituţiei, atunci el ar putea să primească un astfel de text de la parlamentari (un sfert dintre ei) sau de la 500000 de cetăţeni cu drept de vot, pentru a iniţia procedura în Parlament. Fals. În cazul iniţiativei parlamentarilor sau al iniţiativei cetăţneşti, acestea merg direct în Parlament, nu mai merg la Preşedinte?, încheie Adrian Năstase pe blogul său.
Iar într-o declaraţie pentru Mediafax, preşedintele Consiliului Naţional al PSD declara că, în opinia PSD, revizuirea Constituţiei nu reprezintă o prioritate pentru România în acest an. "Reuniunea de la Cotroceni s-a desfăşurat sub motto-ul Ťsă băgăm sânge proaspăt în Constituţieť. În opinia noastră, şi vorbesc în numele partidului, revizuirea Constituţiei nu reprezintă în acest an o prioritate pentru România", aprecia Năstase.
Antena3.ro

×
x close