Antena 3 CNN Politică Năstase: Căderea Guvernului Ungureanu deschide calea spre revenirea la normalitate

Năstase: Căderea Guvernului Ungureanu deschide calea spre revenirea la normalitate

1 minut de citit Publicat la 15:37 28 Apr 2012 Modificat la 15:37 28 Apr 2012
Năstase: Căderea Guvernului Ungureanu deschide calea spre revenirea la normalitate
Foto: INTACT Images
Căderea Guvernului Ungureanu deschide calea spre revenirea la normalitate, fiind primul pas, afirmă, sâmbătă, într-o postare pe blogul personal, preşedintele Consiliului Naţional (CN) al Partidului Social Democrat (PSD), Adrian Năstase.
   
''Rămâne de văzut dacă Traian Băsescu va accepta revenirea la statutul de 'preşedinte constituţional'. Este posibil ca strategia de supravieţuire a lui Traian Băsescu să fie axată pe lupta de gherilă împotriva USL. Sau nu?'', spune Năstase.
   
Liderul social-democrat subliniază că misiunea USL ''este dificilă, deoarece există multiple constrângeri interne şi internaţionale''.
   
''Majoritatea USL nu este suficient de puternică pentru a lua măsuri de mare amploare, care cer o susţinere politică puternică. Vrând-nevrând, mandatul guvernului USL va fi limitat, în principal, la organizarea alegerilor şi administrarea treburilor curente; din 2013 va începe rambursarea datoriei externe, iar spaţiul fiscal este limitat; pregătirea bugetului viitor va fi o sarcină ingrată. Sper că USL va găsi resursele pentru îndeplinirea promisiunilor politice: reîntregirea salariilor; eventual, indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, cel puţin a celor sub 1.000 lei'', afirmă Adrian Năstase.
   
El atrage atenţia că nu trebuie uitată ''o lecţie importantă: fără o economie în creştere programele sociale, inevitabil, se diminuează''.
   
Preşedintele CN al PSD spune că Guvernul condus de Victor Ponta va avea câteva misiuni importante, până la formarea unui guvern cu o majoritate puternică: asigurarea unor alegeri corecte; stoparea jafului din economie şi colectarea mai eficientă a banilor; revenirea la statul de drept şi încetarea telejustiţiei; atragerea fondurilor europene; ieşirea din izolarea internaţională; obţinerea încrederii populaţiei, în interior, şi a credibilităţii, în afară; relaţia cu FMI şi BM trebuie continuată, dar - în opinia sa - ar trebui rediscutate anumite aspecte, mai ales cele referitoare la privatizarea resurselor strategice; este firesc - noul guvern, în funcţie de programul de guvernare aprobat de parlament, poate renegocia cu FMI, BM, UE, în limita unor principii acceptate general şi a unei viziuni corecte asupra echilibrelor macoeconomice, anumite aspecte ale angajamentelor asumate de guvernele anterioare.
   
''Oricum, ar trebui făcut un audit al preluării puterii de la guvernele Boc-Ungureanu, astfel încât cetăţenii să fie în deplină cunoştinţă de cauză asupra situaţiei ţării'', conchide Adrian Năstase.

×
x close